Kommentar

Kutt boliglånet med hundre­tusener på én uke

Det er bare én uke til at renta trolig øker. Før den tid, er det mye smart du kan gjøre.

BOLIGLÅN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan banken avgjør hvor mye du får i lån, og i saken under kan du lese mer om hva du kan gjøre for at lånet ditt skal koste deg minst mulig mens du betaler det ned. Vis mer
Publisert

Norges Bank har varslet den første renteøkningen etter at pandemien traff oss torsdag 23. september. Da kommer de med ny rentebeslutning og sin kvartalvise pengepolitisike rapport.

I første omgang blir nok styringsrenta satt opp med 0,25 prosentpoeng fra dagens rekordlave null prosent.

Deretter vil sannsynligvis bankene sende ut rentevarsel til kundene sine, der de gir beskjed om at boliglånsrenta deres øker etter seks uker.

Og hvor vil renta ende til slutt? Ifølge Norges Banks prognoser, skal styringsrenta opp til 1,5 prosent i løpet av de neste to årene, og dermed vil boliglånsrentene sannsynligvis ligge rundt tre prosent.

Selv om renteøkninger er et sunnhetstegn for vår felles nasjonaløkonomi, er slike framtidsutsikter egnet til å bekymre de fleste av oss privatøkonomisk.

For å minimere effekten av de kommende renteøkningene, er det imidlertid mye smart du kan gjøre dersom du har boliglån.

Videre skal jeg vise deg hvordan du kan kutte totalsummen på boliglånet ditt med over 200 000 kroner.

Jeg tar utgangspunkt i et lån på to millioner kroner for en bolig verdt tre millioner - det vil si en belåningsgrad på under 70 prosent. Boligverdien holdes uendret, selv om den selvfølgelig kan svinge, mens selve lånet blir mekket med på alle mulige vis for å få ned totalsummen du betaler for gjelda di.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer