Kutt gevinstskatten med bo- og eiertid

Solgte du bolig i 2004? Pass på at du har fått fritak for gevinstbeskatningen. Dagens skattetema er kravene til bo- og eiertid.

Publisert
Sist oppdatert

Selger du boligen din for mer enn du ga for den, vil gevinsten i utgangspunktet være skattepliktig - noe som også betyr at et eventuelt tap vil være fradragsberettiget.

Det er imidlertid fullt mulig å unngå denne gevinstbeskatningen, forutsatt at du har oppfylt kravene til eier- og botid.

Utgangspunktene

Hovedregelen er klar: Gevinst ved salg av egen bolig blir skattefri dersom du har eid boligen i minst ett år før salget finner sted, og du selv har bodd i boligen i minst ett av de siste to år før salget.

Merk at det kun er eiertid som teller. Om du har bodd i boligen som leietager, hjelper lite.

Har du oppfylt kravene til bo- og eietid, vil du altså slippe å måtte betale skatt av gevinsten - men husk også at du da ikke vil kunne kreve fradrag for et eventuelt tap.

Står du i en situasjon der du vil få mindre for boligen nå enn da du kjøpte den, bør du altså vurdere å leie ut boligen en periode slik at kravene til botid ikke er oppfylt. Gjør du dette, vil du kunne kreve 28% fradag på tapet.

Om eiertid

Eiertiden startes fra det tidligste av disse tidspunktene: Eiertiden begynner å løpe fra den datoen boligen ble kjøpt. Eller fra den datoen du har overtatt den faktiske rådigheten av eiendommen. Har du bygget boligen selv? I så fall regnes datoen fra den dagen du tok boligen i bruk, eller fra den dag ferdigattesten viser at den er oppført. Merk: Har du giftet deg? Dersom den ene ektefellen eide boligen før ekteskapet ble inngått, vil også den andre ektefellen få godskrevet denne perioden som sin eiertid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer