Statsbudsjettet 2023

Kutter i taxfreeordningen

Det kan bli slutt på å ta med seg en kartong røyk eller et snustårn avgiftsfritt inn i landet.

VARSLER KUTT: Tobakkskvota kan bli halvert, om regjeringen får gjennomslag for sitt forslag til statsbudsjett. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Dalseg
VARSLER KUTT: Tobakkskvota kan bli halvert, om regjeringen får gjennomslag for sitt forslag til statsbudsjett. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å halvere den avgiftsfrie kvoten ved privat innførsel av tobakksvarer som reisegods. Denne endringen gjelder både tobakksvarer kjøpt på tax free og tobakksvarer kjøpt avgiftslagt i utlandet (for eksempel grensehandel).

Dette vil si at du ikke lenger kan ta med seg en hel kartong sigaretter eller et tårn med snus.

Taxfreekvota har allerede blitt strammet inn fra 1. januar i år, da muligheten for å bytte inn tobakk i alkohol ble fjernet.

- Vil tilpasse seg

I dag kan dette by på problemer for taxfreekunder, siden sigaretter og tobakk selges i forpakninger som overstiger kvoten. Det burde likevel ikke by på store problemer, tror Ralf Ploufmann-Olsen, kommunikasjonsansvarlig for British American Tobacco i Norge.

- Vår virksomhet må tilpasse oss loven i Norge, det vil si at vi må tilrettelegge for at forbrukerne kan innføre den til en hver tid lovlige mengde produkter, sier Ploufmann-Olsen til DinSide.

Dagens taxfreeregler

Med dagens regler kan voksne ta med seg følgende:

  • 200 gram sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer og 200 blad sigarettpapir
  • 1 liter brennevin (over 22-60 %), 1,5 liter vin (2,5-22 %) og 2 liter øl (eller en variasjon av dette)

I tillegg til alkohol og tobakk kan du også ta med deg varer til en samlet verdi av 6000 kroner.

Det er også viktig å huske på at disse reglene kun gjelder om du har vært ute av landet i mer enn 24 timer. Er du på dagstur, for eksempel på grensehandel, kan du handle for opptil 3000 kroner.


Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer