Kutter renta med 0,5

Det gikk som forventet. Nå har Norges Bank kuttet i styringsrenta.

(Illustrasjon: Kim Jansson)
(Illustrasjon: Kim Jansson) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres fortløpende

Sentralbanksjef Svein Gjedrem samlet i dag troppene - to uker tidligere enn planlagt - for å vurdere renta på nytt på grunn av den pågående finanskrisen. Nå har Norges Bank kuttet renta med 0,5 prosentpoeng.

Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å sette ned styringsrenten med 0,50 prosentenheter til 5,25 prosent med virkning fra 16. oktober 2008, melder Norges Bank.

Men kutter bankene? - Det skjer nok ikke med det første, advarer direktør i en stor norsk bank.

Flere profilerte økonomer har ropt høyt i pressen og vil ha store rentekutt, men Svein Gjedrem er kjent for å velge forutsigbarhet foran dramatikk og gjorde som de andre sentralbankene, kuttet renta med 0,5.

Selv om renta settes ned med 0,5 prosentpoeng, vil du trolig ikke merke det på boliglånet med det første. Risikopåslagene hos bankene er unormalt store som følge av den svekkede tilliten i markedet. Flere banker tror ikke de vil sette ned renta før etter jul.

Allerede i forrige rapport om Finansiell stabilitet fra Norges Bank advarte visesentralbanksjefen om at det vil bli dyrere å låne i fremtiden som følge av krisen vi er inne i.

Dyp krise

– Krisen i de internasjonale finansmarkedene er blitt dypere og vil derfor få større virkninger på norsk økonomi enn tidligere antatt, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

– Til tross for omfattende tiltak fra myndighetene har problemene som oppsto i det amerikanske banksystemet spredt seg til de fleste markeder og land, særlig etter 15. september. Kredittkanalene er tørket inn. Utsiktene for den økonomiske veksten i verden det neste året er blitt vesentlig dårligere, sier Gjedrem.

- Uvanlig stor usikkerhet

Også her hjemme er det mindre tilgang på kapital, og finansieringen for banker, bedrifter og husholdninger er dyrere og til dels vanskeligere tilgjengelig. Bankene har satt opp sine utlånsrenter. Inflasjonen er fortsatt høy, men kreftene som har bidratt til den høye prisveksten er nå svekket.

– Det er uvanlig stor usikkerhet om utviklingen fremover, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem. Det er vanskelig å si noe om sannsynligheter for ulike utfall. Derfor kan det nå være mest robust å iverksette tiltak som kan dempe usikkerheten og demme opp for særlig ugunstige utfall for økonomien. Det tilsier en mer aktiv pengepolitikk enn vanlig, både i rentesettingen og gjennom likviditetspolitiske tiltak.

Normalt rentenivå

Dermed er styringsrenta nå nede på 5,25 prosent. Dette blir ansett for å være et normalt rentenivå, og det er knyttet stor spenning til om Norges Bank er villig til å kutte renta mer hvis pengemarkedsrentene holder seg høye.

Søndag varslet Norges Bank om ytterligere tiltak for å motarbeide finanskrisen, blant annet ved å legge ut fastrentelån med to års løpetid, spesielt rettet inn mot de mindre bankene. Norges Bank har også satt i gang andre tiltak for å bedre likviditetstilførselen til bankene.

Vi har skrevet mye om hvordan det er pengemarkedsrentene som presser utlånsrenten din opp. Med regjeringens krisetiltak og dagens rentekutt fra Norges Bank kan trenden være i ferd med å snu. I går sank den viktige pengemarkedsrenten (3-måneders NIBOR) til 6,75 prosent. Dette er 0,49 prosentpoeng ned siden mandag.

Les også: Et historisk rentekutt

Blandede følelser

Selv om rentefall er gode nyheter for de med stort boliglån, er ikke et kraftig fall i rentene nødvendigvis godt nytt for Norge. Et kraftig fall i rentene er normalt et tegn på at vi er inne i en dyp lavkonjunktur, som blant annet innebærer en mye høyere arbeidsledighet.

Derfor vil du ikke ha SÅ lav rente

Statistisk sentralbyrå kom med nye prognoser mandag, og de regner med at pengemarkedsrenta i Norge vil settes ned i takt med pengemarkedsrenta i euroområdet, men med et lite etterslep. Og renta skal langt ned:

- Våren 2010 regner vi med at den er nede på 3,5 prosent, skriver SSB.

Norge er, sammen med resten av verden, i en finansiell nedgangstid, og nå vil vi virkelig begynne merke finanskrisen på kroppen, skal vi tro signalene fra SSB.

Blant annet vil arbeidsledigheten gå noe opp. I 2010 og 2011 vil ledigheten gå opp til 3,2 prosent av arbeidskraften. Tallet er høyere enn det SSB har gått ut med tidligere, men fortsatt lavt i forhold til forrige lavkonjunktur.

SSB mener også at lønnsveksten vil avta.

- Svakere utsikter internasjonalt og fallende priser på tradisjonelle norske eksportvarer bidrar til at lønnsveksten vil reduseres de neste årene ned til om lag 4,0 prosent i 2010 og 2011, melder SSB.

Meningsløs krisemaksimering: - Jeg skjønner at du er redd

Hovedstyret i Norges Bank samles til nytt rentemøte den 29. oktober. Følg med på DinSide.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer