Kutter renta med 0,50

Ny styringsrente er nå 2,0 prosent.

Kutter renta med 0,50
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres fortløpende.

Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å sette ned styringsrenten med 0,50 prosentenheter til 2,00 prosent.

- Utsiktene for verdensøkonomien har forverret seg. For å dempe virkningene her hjemme, setter vi ned renten, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å falle kraftigere enn tidligere anslått. Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk venter ytterligere nedgang i produksjon og sysselsetting det nærmeste halve året. Arbeidsledigheten er fortsatt lav, men øker raskt.

- For å dempe nedgangen i aktiviteten og motvirke at inflasjonen blir for lav, er det riktig å sette renten lavt, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Tilbake til 2005-nivå

Dermed var det makroøkonomene i blant annet DnB NOR, Fokus Bank, Handelsbanken og Nordea som fikk rett i dag. De hadde størst tro på et kutt på 0,50 prosentpoeng.

Sist renta var så lav, var i september 2005. Siden den gang har renta svingt mye, og i september i fjor hadde vi en styringsrente oppe på 5,75 prosent. Her finner du en oversikt over alle endringene i styringsrenten.

Skal kutte mer

Norges Bank skriver i sin pressemelding at prognosen for styringsrenten fremover er redusert. Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet 1– 2 prosent i perioden fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 17. juni 2009, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser. Analysen i Pengepolitisk rapport 1/09 tilsier at styringsrenten kan komme ned mot 1 prosent i løpet av høsten.

Vil bankene følge?

Det nye rentekuttet kommer blant annet fordi Norges Bank fortsatt ønsker at de med boliglån får mer penger å rutte med. De rentene som husholdningene og bedriftene står overfor, er avgjørende for den norske økonomien. Har du boliglån på 2 millioner kroner, og du får et rentekutt på 2 prosentpoeng, tilsvarer dette hele 28.000 kroner i året etter skatt.

Se hva en eventuell renteendring i bankene vil bety for deg!

>> Renteendringskalkulatoren

Om bankene kutter mer nå, avhenger først og fremst av pengemarkedsrentene og i hvilken grad dagens kutt vil påvirke disse. Pengemarkedsrenten bestemmer hva bankene må betale for pengene de låner til hverandre. På grunn av den internasjonale finansuroen har bankene hatt manglende langsiktig likviditet, og det har kostet dem mer å låne pengene de skal låne ut til deg.

Bankenes manglende tillit til hverandre gjør at vi også må regne med at bankene tar et større risikopåslag enn tidligere. Les mer her

Hvem er det egentlig som kutter?

Prisene stiger

Inflasjonen i Norge har steget i to måneder på rad, riktignok etter at den falt ganske mye før jul. Dette gjør at det isolert sett er mindre behov for å kutte renta. Litt av prisøkningen skyldes trolig effekten av en svakere valutakurs, og at effekten er forbigående.

Slik kan DU påvirke prisene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer