Kutter renta med 0,50

Ny styringsrente er nå 2,0 prosent.

Kutter renta med 0,50
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres fortløpende.

Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å sette ned styringsrenten med 0,50 prosentenheter til 2,00 prosent.

- Utsiktene for verdensøkonomien har forverret seg. For å dempe virkningene her hjemme, setter vi ned renten, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å falle kraftigere enn tidligere anslått. Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk venter ytterligere nedgang i produksjon og sysselsetting det nærmeste halve året. Arbeidsledigheten er fortsatt lav, men øker raskt.

- For å dempe nedgangen i aktiviteten og motvirke at inflasjonen blir for lav, er det riktig å sette renten lavt, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Tilbake til 2005-nivå

Dermed var det makroøkonomene i blant annet DnB NOR, Fokus Bank, Handelsbanken og Nordea som fikk rett i dag. De hadde størst tro på et kutt på 0,50 prosentpoeng.

Sist renta var så lav, var i september 2005. Siden den gang har renta svingt mye, og i september i fjor hadde vi en styringsrente oppe på 5,75 prosent. Her finner du en oversikt over alle endringene i styringsrenten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer