Kvalifiserte sexologer

Publisert
Sist oppdatert

Kvalifiserte sexologer
I Norge kan hvem som helst kalle seg sexolog. Dette er ikke en beskyttet tittel, men det finnes allikevel noen kriterier du kan se etter for å finne faglig kvalifiserte sexologer. Esben Esther forklarer.

Kjære Esben.
Jeg har lurt på hva slags utdanning dere har, som kaller dere sexologer. Hvor er de skolene eller universitetene som utdanner sexologer? Finnes det noen slik utdanning i Norge, eller kanskje i Sverige eller Danmark?

Hilsen MVH

Kjære MVH
I utgangspunktet kan en hund kalle seg sexolog i Norge. Tittelen har ingen beskyttelse. I pressen er det slik at den som mener seg å vite noe om menneskelig seksualitet, eller den som journalister tror vet noe, får tittelen «sexolog». Dette er ikke holdbart. Eventuelle bruker av sexologiske tjenester kan ikke hva slags bakgrunn og kunnskap den har som tilbyr tjenesten.

For fire fem år siden ga Nordisk råd midler for at en gruppe erfarne sexologer fra alle de nordiske landene skulle utforme krav for å kunne kalle seg sexolog. De erfarne sexologene tilhørte alle en organisasjon som kalles «Nordic Assosiation for Clinical sexology» (Nordisk forening for klinisk sexologi) NACS. Gruppen jobbet i flere år og kom fram til to definisjoner med tilhørende krav om utdanning:

Den ene var å bli «spesialist i sexologisk rådgiving NACS». Den andre å bli «spesialist i klinisk sexologi NACS»

Den første utdannelsen krever i tillegg til helsemessig eller tilsvarende treårig utdanning som bakgrunn, ett års full tids høgskole studium i sexologi. Et slikt studium har vært gjennomført ved Høgskolen i Agder, og det første kullet med 31 spesialister i sexologisk rådgiving ble uteksaminert i mai i år (2003). I Skandinavia finnes det tre andre steder man kan utdanne seg til spesialist i sexologisk rådgiving. Det er i Gøteborg og Uppsala i Sverige og i Juveskulä i Finland.

Det er ingen samlet utdanning for å bli spesialist i klinisk sexologi NACS, men stor klinisk erfaring og deltakelse på mange kurs og kongresser i inn- og utland kvalifiserer. Dette er den mest krevende tittelen. I tillegg til det som var nødvendig for rådgiverne, må spesialistene i klinisk sexologi NACS har mer både av det som tilsvarer høgskole utdanning og av klinisk erfaring..

Pr. juli 2003 er det et sted mellom 10 og 15 spesialister i klinisk sexologi i Norge. (To av dem er tilgjengelig på dette nettstedet) Det er etter hvert grunn, ikke bare til å spørre om noen er sexolog, men å finne ut om vedkommende er seolog med NACS godkjenning.

Hilsen Esben Esther

Mozon 02.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer