Kvaliteten på filmene & konklusjon

Det er ikke like morsomt med piratkopi.

Publisert
Sist oppdatert


Førsteinntrykket var positivt. Vi ble faktisk litt skuffet over at det ikke var mer å utsette på filmenes utseende.

Alle filmene kom i vanlige DVD-etuier, og hadde tilsynelatende originale cover. Filmene var i tillegg innpakket i plast - riktignok ikke helt laminert, men det så i hvert fall rimelig proft ut. Om du ikke er en svoren filmfan vil du antagelig ha problemer med å skille originalene fra kopiene.

Kvaliteten på filmene & konklusjon


Innpakningen er imidlertid ikke alt - det er innholdet som avgjør, spesielt kvaliteten på lyd og bilde.

Lyden

Alle filmene hadde lydspor i Dolby Digital 5.1 - og lyden var jevnt over god i alle høyttalerne. Det var imidlertid et kjempeminus å oppleve små lydavbrudd i filmen. Spesielt var dette irriterende på The Recruit, der det var fem til seks små lydbrudd i løpet av filmen.

Dette var også tilfelle på To tårn og Nemesis, men der kom ikke lydbruddene så ofte.

Sitter du med en 14 tommers mono-TV er jo ikke dette noe problem, men for deg som setter store krav til lydopplevelsen er rådet klart: Vent til originalene kommer.

Bildet

Også TV-bildet er stort sett av helt grei kvalitet. Vi syntes imidlertid fargegjengivelsen virket noe blass. Spesielt ble dette tydelig når vi sammenlignet med den originale spesialversjonen av Ringenes Herre - Fellowship of the ring. Det var nesten som dag og natt i originalens favør.

På alle filmene var det med ujevne mellomrom tilløp til rot og datakræsj på bildet. Vanligvis er dette noe vi aldri opplever på våre DVD-spillere. Antagelig skyldtes det at piratene har brukt billige DVD-plater, som er følsomme for støv. Dette er altså plater som må behandles med silkehansker og helst tørkes av før du setter dem i spilleren.

Teksting

Her får du ikke norsk. Vår filmer var tekstet på engelsk, spansk, fransk, malaysisk, thailandsk og kinesisk. På The Recruit virket forøvrig ikke den franske tekstingen i det hele tatt.

Det største irritasjonsmomentet var imidlertid at teksten på The Recruit begynte å henge etter dialogen omtrent halvveis i filmen. Her ble det faktisk bare verre og verre. Når teksten begynte å komme opp mot 30 sekunder etter dialogen slo vi den til slutt av.

Det må dog sies at tekstingen fungerte bra på To tårn og Nemesis.

Glem ekstramateriale

Hovedinntrykket av piratene er at menyene er stusselige. Når det er sagt må vi også presisere at heller ikke de originale billigutgavene på DVD har noe særlig ekstramateriale å skryte av. Forskjellen er likevel stor: På originalene får du i hvert fall det som er lovet på coveret.

Spesielt Ringenes Herre: To tårn og The Recruit skuffet stort. Riktignok var det opptil flere valg på menyene, men de virket ikke. Det eneste som fungerte var kapittelsøk og direkte stilling av lyd og teksting. Det var skuffende - spesielt på To tårn, der menyen ga bud om flere godbiter.

På To tårn kom i tillegg flere scener fra filmen på nytt, etter at filmen var ferdig. Denne gangen uten lyd. Ikke så veldig proft akkurat.

Star Trek Nemesis var her et hederlig unntak. På denne filmen fikk vi se ulike intervjuer, både med regissøren, og ikke minst om den kommende storsatsningen på DVD: Deep space nine.

Konklusjon

Vårt råd er at du venter på originalutgavene. Det største problemet med piratproduktene er at du aldri vet hva du får:

  • Vil du i det hele tatt få filmene?
  • Vil filmene virke?
  • Er lyden bra
  • og hvordan er bildet?
Vi tror piratkopiene først og fremst vil være interessant for filmfreaker som ikke klarer å vente til originalutgavene kommer på markedet. Er filmen bra vil de antagelig kjøpe originalen uansett.

Undertegnede faller i hvert fall i den kategorien, og vil neppe kjøpe piratkopier en gang til. Grunnen er slapt ekstramateriale, og at den dårligere lyd og bildekvaliteten gir en slappere filmopplevelse. Det er ikke like morsomt med piratkopi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer