Kvinner 5 år bak menn

Britiske kvinner bruker i snitt 16 år på å tilbakebetale studielånet sitt, mens menn bare bruker 11.

Publisert
Sist oppdatert

En ny rapport viser at forskjellen i lønn mellom menn og kvinner, gjør at kvinner sitter med gjeld lenger enn menn.

Det er den britiske ministeren for høyere utdanning, Bill Rammell, som har lagt frem tallene, i følge The Guardian.

Les også: - Kvinner bør betale mindre skatt

David Willett, utdanningspolitisk talsmann i opposisjonen, mener at dette viser hvordan kvinner har det tøffere på arbeidsmarkedet enn menn. Kvinners lønn er mer ustabil og fortsatt lavere enn menns lønnsinntekt.

- Fordi de tjener mindre

Britiske kvinner bruker hele fem år lenger på betale ned studielånet enn britiske menn. Illustrasjonsfoto: InkkStudios/iStock
Britiske kvinner bruker hele fem år lenger på betale ned studielånet enn britiske menn. Illustrasjonsfoto: InkkStudios/iStock Vis mer


Kat Stark, studentpolitiker i Nasjonal Studentunion mener at kvinner bruker lenger tid enn menn på å tilbakebetale studielånet fordi de får lavere lønn enn menn. Hun mener at hjemmeværende mødre ikke er forklaringen på hvorfor kvinner bruker lengre tid på å betale ned studielånet.

- Innen tre år etter at menn er ferdige med utdanningen sin, har over 40 prosent av de mannlige studentene en inntekt på over 25.000 pund (cirka 270.000 kroner), mens bare litt over en fjerdedel av de kvinnelige studentene har det samme, sier Kat Stark. Hun mener at dette ikke er et nytt problem, og at den britiske regjeringen må ta stilling til om de vil fortsette denne forskjellsbehandlingen.

Til dette svarer Bill Rammell at regjeringen skal sikre at alle i det britiske samfunnet skal ha lik mulighet til å ta høyere utdanning, og at alle skal å få ta del i de godene høyere utdanning medfører. Både høyt utdannede menn og kvinner kan forvente å tjene mer enn menn og kvinner uten høyere utdannelse.

Les også: Slik kan du leve på studielånet

Problem også i Norge

I Norge foreslår nå Norsk Studentunion (NSU) at Regjeringen skal innføre inntektsavhengig nedbetaling av studielånet etter utdanningen er avsluttet.

- Det er store forskjeller på lønnsnivået etter endt utdanning og dermed også betalingsevnen på studielånet. Lønn bestemmes fortsatt i stor grad av f.eks kjønn og nå må Regjeringen sørge for å tilpasse tilbakebetalingen av studielånet etter lønnsnivået etter endt utdanning, sier Per Anders Langerød, leder i NSU, i en pressemelding.

Studielånsrenten fra 1997 - 2007. Vi er ennå et stykke fra toppen i 1999. Kilde: Norsk Studentunion
Studielånsrenten fra 1997 - 2007. Vi er ennå et stykke fra toppen i 1999. Kilde: Norsk Studentunion Vis mer


Kilde: The Guardian


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer