Kvinner får falsk kreftalarm

Klumper i brystet oppdaget ved hjelp av MR-skanning viser seg ofte å være falsk alarm.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selv om MR-metoden kan gi misvisende resultater, evner den å oppdage svulster på et langt tidligere stadium enn mammografi.


Forskerne som står bak den tyske undersøkelsen fant falske tegn på brystkreft i åtte av ti tilfeller av MR-skanning.

Vet du hvordan du sjekker brystene dine? Ta testen her

Mens mammografi er en røntgenundersøkelse som framstiller brystvevet slik at forandringer som kan skyldes brystkreft lar seg avbilde, kan en MR-undersøkelse (Magnetic Resonance Imaging) avdekke små skader i brystet som man ikke vil kunne se i en mammografi-undersøkelse.

Les også: Dropper mammografi

- Supplerende metode

Overlege Berit Damtjernhaug leder Mammografiprogrammet ved Kreftregisteret, og bekrefter at MR-skanning kan gi falske tegn på brystkreft.

- Det er godt kjent at man ved en MR-undersøkelse kan finne flere tegn på kreft som må undersøkes videre enn man gjør ved mammografi, som er en vanlig røntgenundersøkelse, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Bedre behandling av brystkreft

Hun legger til at MR utelukkende brukes som en supplerende metode til mammografi og ultralyd, bare med unntak hos pasienter som er bærere av et gen som gir arvelig brystkreft.

En MR-undersøkelse kan avdekke små skader i brystet som man ikke vil kunne se i en mammografi-undersøkelse. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
En MR-undersøkelse kan avdekke små skader i brystet som man ikke vil kunne se i en mammografi-undersøkelse. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- I slike tilfeller blir MR brukt som en screening-metode, noe som gir et mer detaljert bilde, sier hun.

Les også: Vet for lite om brystkreft-fare

- Oppdager svulster tidligere

Forskerne ved Hereditary Cancer Clinic fulgte 196 kvinner som befant seg i faresonen for å utvikle brystkreft.

Les også: Kreftfare med fettfattige bryster

På sin første undersøkelse ble de spurt om de ønsket å gå til videre kontroller, eller om de foretrakk å fjerne brystene som en sikkerhet. Om lag 30 prosent ønsket å fjerne deler av eller hele brystene, tre prosent hadde ingen spesielle ønsker, mens de øvrige ville fortsette å gå til jevnlige kontroller.

Samtlige av de 196 kvinnene gjennomførte en MR-undersøkelse, som totalt ga et høyt utslag. Forskerne fant imidlertid at åtte av ti tilfeller viste seg å være falsk alarm.

- Selv om MR-metoden kan gi misvisende resultater, er det viktig å påpeke at den evner å oppdage svulster på et langt tidligere stadium enn mammografi gjør når det gjelder høyrisikogruppene, sier Dr. Emma Pennery ved the Breast Cancer Care Clinic til BBC News.

I Norge er brystkreft den desidert største kreftsykdommen blant kvinner, og 3.000 nye kvinner får diagnosen hvert år. En av ti kvinner opplever å få brystkreft, men de fleste blir friske.

Les også: Menn kan også få brystkreft

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer