Kvinner får flest tømmermenn

Kvinner som drikker alkohol er mer utsatt for negative effekter enn menn.

Kvinner får større problemer etter alkoholinntak enn menn. I alle fall i Danmark. Foto: Colourbox.com
Kvinner får større problemer etter alkoholinntak enn menn. I alle fall i Danmark. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En dansk befolkningsundersøkelse avdekker at dobbelt så mange kvinner som menn opplever problemer etter å ha drukket større mengder alkohol. Det skriver den danske seniorforskeren Janne Tolstrup fra Statens Institut for Folkesundhed, på Videnskap.dk.

12 prosent av kvinnene rapportere at de opplever fire eller flere symptomer på bakrus etter større alkoholinntak. Kun fem prosent av mennene forteller om det samme.

Les også: Bakrusmedisin på super'n

De vanligste symptomene på bakrus er:

  • Tretthet
  • Tørste
  • Hodepine
  • Kvalme
  • Manglende appetitt
  • Svimmehelt
  • Mageknip
  • Hjertebank
  • Oppkast
De fire første er de mest utbredte. Nær 50 prosent av kvinnene forteller om tretthet dagen derpå, og drøyt 45 prosent sier de er svært tørste. Kun drøyt 30 prosent av mennene forteller om tilsvarende symptomer.

Les også: Ikke miks dette med juledrammen

Oftere symptomer

Kvinner opplever flere og oftere symptomer på bakrus enn menn. Forklaringene på dette kan være mange, skriver Tolstrup. Menn i den danske undersøkelsen rapporterer et hyppigere alkoholbruk av større omfang enn kvinner, ergo kan de være mer vant til rusmengdene. Å sove ut har god effekt på symptomene, og i familier med barn er det kvinnene som rapporterer å ta det største ansvaret, og dermed kanskje har minst mulighet til å sove ut etter rus?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer