Kvinner får oftere dataskader

Kvinner får oftere problemer på grunn av dataarbeid enn menn – til tross for at de gjør akkurat de samme oppgavene.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

En ny undersøkelse viser at kvinner får muskelproblemer oftere enn menn selv om de gjør den samme jobben.

Arbeidsmedisinklinikken i Lund har undersøkt mannlige og kvinnelige flyveledere, som er en yrkeskategori der kvinner og menn gjør akkurat de samme oppgavene.

Også tidligere undersøkelser av andre yrkesgrupper viser at kvinner får mer problemer med muskler og ledd av dataarbeid enn menn.

Men da har det vist seg at kvinnene og mennene har forskjellige arbeidsoppgaver - selv om de har samme tittel - og dermed forskjellig belastning.

Derfor valgte klinikken seg for å undersøke en gruppe kvinner og menn som har eksakt de samme arbeidsoppgavene, nemlig flyveledere.

- Flyvelederne er nærmest unike fordi kvinnene og mennene har akkurat de samme oppgavene, arbeidsorganisasjon, utforming av arbeidsplass og lønn, sier Inger Arvidsson ved klinikken.

I rapporten ble 187 flyveledere ved Sturup og Arlanda, 90 kvinner og 97 menn, spurt om problemer med muskler og ledd.

Undersøkelsen ga det samme resultatet som før - kvinnene får flere problemer. Forskjellen i antallet nakkediagnoser var for eksempel veldig stor. Og da var til og med kvinnene i undersøkelsen noe yngre enn mennene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer