Kvinner henger fortsatt etter i lønn

Trikset er å jobbe som en mann.

LØNNSFORSKJELLER: Statistikken viser at kvinner bør søke seg vekk fra typiske kvinneyrker hvis de er opptatt av høy lønn. Foto: COLOURBOX
LØNNSFORSKJELLER: Statistikken viser at kvinner bør søke seg vekk fra typiske kvinneyrker hvis de er opptatt av høy lønn. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er det fortsatt slik at kvinner tjener mindre enn den mannlige delen av befolkningen. For hver hundrelapp en mann tjener, drypper det 86,5 kroner i lønningsposen til en kvinne. I løpet av et år blir forskjellen på nærmere 70.000 kroner.

Forskjellene er i stor grad strukturelle. Selv om avstanden minker, vil det ta lang tid før gapet er tettet.

For kvinner er det bare én «quick-fix» på dette – jobb som en mann.

Les også: Disse jobbene blir borte

Slik slår det ut

Etter likestillingsloven er det både diskriminerende og forbudt å lønne kvinner og menn ulikt for likt arbeid. Paragraf 5 sier at lønnen skal fastsettes på samme måte for kvinner og menn uten hensyn til kjønn. Likevel tjener menn 5.700 kroner mer i måneden enn kvinner.

Utfører derimot menn og kvinner samme jobb på samme sted er lønnsforskjellene nesten visket ut.

– Kvinner og menn i samme stilling, som utfører samme jobb på samme arbeidsplass tjener som regel likt, mellom null og to prosentpoengs forskjell, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.