Kvinner mest skeptiske til kreditt

Og flere menn ender som dårlige betalere.

Menn drar kredittkortet oftere, og er mindre redd for inkassovarsler enn kvinner, viser fersk spørreundersøkelse. Foto: COLOURBOX.COM
Menn drar kredittkortet oftere, og er mindre redd for inkassovarsler enn kvinner, viser fersk spørreundersøkelse. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Menn er mer positive til å handle på kreditt enn kvinner: De både kriter mer og er mer risikovillige enn kvinner, viser en fersk spørreundersøkelse.

Dermed er det også flere menn som ender opp med pengeproblemer.

Frykter ikke kredittgjeld

Undersøkelsen, som er gjennomført blant 1032 personer av inkassoselskapet Conecto, viser at 15 prosent av mennene mener det er helt greit å handle med kredittkort, mot 11 prosent av de spurte kvinnene.

Det er også færre menn enn kvinner som mener betaling av det skyldige beløpet til forfall er veldig viktig. 56 prosent av mennene sier at det er svært viktig å betale kredittkortregninger i tide, mot 61 prosent av kvinnene.

I tillegg frykter færre menn inkassovarsler. For mens 77 prosent av kvinnene sier de blir bekymret dersom et inkassovarsel skulle dukke opp i posten, er det kun 63 prosent av mennene som sier det samme.

Samtidig er det langt mer sannsynlig at en mann opplever å få et inkassovarsel i posten, ifølge Norsk inkassoforening.

- Det er flere inkassosaker mot menn, forteller generalsekretær Thor A. Andersen til DinSide.

Antakelig er en av hovedårsakene til dette at menn tar høyere risiko enn kvinner når det gjelder privatøkonomi.

Les også: Så mye koster shoppingen egentlig

Vær skeptisk til kreditt

- Kvinner betaler tilbake raskere og er mindre villige til å stifte gjeld. Mens kvinner er mer forsiktige og trygghetsfokuserte, har menn en tendens til å være mer verdensmestere og ta større sjanser. Derfor er de også overrepresentert på statistikker over inkasso, konkurser og økonomisk mislighold, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1 i en pressemelding i forbindelse med spørreundersøkelsen.

Tall over ubetalte regninger, bekrefter at menn slurver mer med å betale for seg enn kvinner. I fjor kunne DinSide fortelle at hele 140.000 menn skyldte mer enn 24 milliarder kroner for ubetalte regninger i starten av 2011, mens "bare" 79.000 kvinner hadde betalingsanmerkninger på totalt 5,8 milliarder kroner.

Det er også gode grunner for å være på vakt når det gjelder bruken av kreditt. Kredittkort har en meget høy effektiv rente, og bør kun benyttes når man vet at man klarer å betale innen betalingsfristen.

DinSide har også sett på hvor mye det faktisk koster å la regningen gå til inkasso. En liten regning vokser seg fort stor, og er antakelig en av grunnene til at det ble satt ny inkassorekord i Norge i 2011, ifølge tall fra Finanstilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer