Kvinner reddere for sykdom

Kvinner mer bekymret for å få høyt kolesterol og blodtrykk enn menn, selv om menn rammes oftere.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om menn oftere rammes enn kvinner av hjertesykdom i samme aldersklasse, er kvinnene mest urolige for å bli syke. Kvinner har også høyere kunnskap enn menn om eget kolesterol og blodtrykk.

Dette fremgår i to undersøkelser som presenteres i dag. Undersøkelsene viser at majoriteten ikke har noen kunnskap om sitt blodtrykk (58 prosent av de som svarte) eller sitt kolesterol (86 prosent), melder AstraZenecas pressetjeneste.

- Ettersom hjerte- og karsykdom er den vanligste dødsårsaken i den vestlige verden, er det oppsiktsvekkende at kunnskapen om risikofaktorer og behandling av disse er så lav blant folk flest, framfor alt blant mennene, sier Karl-Gunnar Persson, Seniorkonsulent på Sifo/Navigare, som har utført undersøkelsen på oppdrag fra legemiddelselskapet AstraZeneca.

Undersøkelsen måler allmennhetens kunnskap og innstilling til høyt blodtrykk og høyt kolesterol. I studien om høyt kolesterol framgår at andelen kvinner som er engstelige er 35 prosent høyere enn andelen menn.

I studien om høyt blodtrykk fremgår at andelen kvinner som kjenner sitt eget blodtrykk er nærmere 40 proset høyere enn for menn. Flere kvinner kjenner også til hva som er grensen for høyt blodtrykk.

- Det interessante i studien er at mange som har problemer ikke har kunnskap om hvordan de bør forholde seg. Av dem som har fått bekreftet av lege at de har høyt blodtrykk er det hele 4 av 10 som i dag ikke står på noen behandling, og flertallet av disse går heller ikke til regelmessige kontroller for sitt blodtrykk, sier Henrik Lund, medisinsk direktør og medisinsk ansvarlig for terapiområdet hjerte-kar i AstraZeneca AS.

Foruten høyt blodtrykk og høyt kolesterol påvirkes risikoen for å rammes av et hjerteinfarkt eller et hjerneslag av blant annet røyking og diabetes. Legemidler er en måte å senke blodtrykket og blodfettene til anbefalte verdier, men de må kombineres med en sunn livsstil. For de fleste innebærer det å slutte å røyke, spise mindre fet mat, og mosjonere mer, sier Henrik Lund.

Undersøkelsene bygger på intervjuer med 1000 respektive 1500 personer fra allmennheten og ble utført i Sverige i januar måned i år.

Dr. med. Arne Svilaas, spesialist i allmennmedisin, uttaler at det er velkjent at kvinner er mer helsebevisste enn menn. Dette skyldes nok først og fremst at kvinner er mer i kontakt med lege, bl.a. i forbindelse med prevensjon, svangerskap og eventuelle problemer i overgangsalderen.

Den barrière enkelte kan ha for å oppsøke lege hvis man ikke har åpenbare symptomer på sykdom, er nok adskillig høyere hos menn. Menn er oftere for ”stolte” til på eget initiativ å gå til lege. Ønsker de generell helsesjekk, er det ofte etter pådriv fra nærmeste familiemedlemmer.

- Selv om kvinner er mer helseorienterte, er det likevel et paradoks at diagnostikk av f. eks. hjertesykdom er vanskeligere hos kvinner, da deres symptomer er annerledes. Dessuten forventer man ikke at kvinner blir hjertesyke i samme grad som menn. Det er også godt dokumentert at behandlingen av så vel hjertesykdom som høyt blodtrykk hos kvinner er dårligere enn for menn, sier Svilaas.

 

Mozon.no, 27.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer