Kvinner skyr boliglånet

Damene tar styringa over kronene i norske hjem, men skyr tunge utgiftsposter som boliglån og forsikring. Der bestemmer mannfolkene.

Publisert
Sist oppdatert


Dette viser en undersøkelse MMI har gjennomført blant 1.200 kvinnelige kunder i Den norske Bank og Postbanken.

Det daglige

- De fleste par tar beslutningene sammen. Men vi ser en klar tendens til at damene styrer de daglige, løpende utgiftene, mens menn rår over de tunge utgiftspostene, sier Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken.

Kvinner skyr boliglånet


 • Kvinnene bestemmer mest over innkjøp til "driften" av hjemmet, for eksempel matvarer, klær, ferie, telefoni og strøm samt annet daglig forbruk.

 • Menn bestemmer mest over boliglån, billån og ulike forsikringer.

  Tross at kvinner flest jobber og har egen økonomi er det ennå ikke økonomisk likestilling i norske hjem. Mor sørger for mat, mens far tar de viktige beslutningene om familiens økonomi.

  Unngår

  Mor sørger for mat, mens far tar de viktige beslutningene om familiens økonomi.

  - Hvorfor består denne tradisjonelle fordelingen?

  - En grunn er at menn ofte er mest interessert i lån og forsikring. De følger opp og tar ansvar for dette, sier Dokk Holm.

  Men damene unngår det også bevisst, mener hun.

  - Mange damer ser nok på boliglån og forsikring som store, kompliserte og vanskelige saker å forholde seg til. Derfor skyver de fra seg ansvaret, sier Dokk Holm.

  Fallgruvene er flere for kvinner som lar mannen styre de tunge postene i familiebudsjettet. De bør spesielt skaffe seg innsikt i forsikringer, mener Dokk Holm.

  Se hvordan damene bruker og sparer penger samt frynsegodene de helst vil ha

  Taper


  - Mange er ikke klar over at de risikerer å måtte selge hus og hjem hvis mannen dør. Faren er større for damer siden de ofte jobber deltid og har lav lønn. De vil ikke ha råd til å beholde huset uten gjeldsforsikring, sier økonomen.

  Dette gjør pensjonsordninger viktigere for kvinner enn for menn, mener Aud-Helen Rasmussen, forbrukerøkonom i DnB. Kvinner taper nemlig pensjonspoeng ved at de er hjemme eller eller jobber deltid mens barna er små.

  - Ryker forholdet, blir de i verste fall minstepensjonister. For å unngå dette, bør de gjøre en avtale med mannen om at han betaler hennes pensjonssparing når hun ikke jobber full tid, sier Rasmussen.

  60 prosent av dagens kvinnelige pensjonister, er minstepensjonister. Tilsvarende tall for menn er 15 prosent.

  Sparer

  Alt er likevel ikke skjevt fordelt. Siden damene styrer hverdagsøkonomien, har de bedre oversikt over kronene enn mennene.

  Damene - i alle aldre - har kontrollen, viser undersøkelsen.

  På andre områder bestemmer de nå faktisk mer enn mannfolkene. Det gjelder såpass tunge poster som sparing og pengeplassering.

  - Årsaken? Kvinner er mer trygghetsorienterte enn menn. Gjennom sparing fokuserer de på økonomisk trygghet for familien, sier Aud-Helen Rasmussen, forbrukerøkonom i DnB.

  Jakter

  De østrogene spareformene er klassiske og skiller seg fra menns testosteroninduserte aksjesparing. Damene satser helst på trygg sparing uten risiko.

  - Pengene settes "på bok" eller i egen bolig, sier Rasmussen.

  Dette viser at kjønnsforskjellene i synet på personlig økonomi fortsatt er der: Menn er mer risikovillige, bruker mer penger og tyr raskere til kortsiktig kreditt.

  - Damene er av natur mindre risikoorienterte enn menn. Kanskje kan biologien forklare? Mannen "jakter" og tar derfor sjanser, mens damene "passer redet" og ønsker trygghet, sier Ellen Dokk Holm.

  Kvinners lønnsnivå kan være en annen grunn

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer