Kvinner sover bedre, lever lenger

Amerikanske forskere mener de endelig har funnet svaret på hvorfor kvinner lever lengre enn menn: De er flinkere til å sove.

Publisert
Sist oppdatert

I et forsøk gjort av en gruppe forskere ved det statlige universitetet i Pennsylvania, fikk 25 kvinner og menn i tyveårs-alderen redusert nattesøvnen med to timer per natt.

Det viste seg at kvinnene ikke ble like påvirket av søvntapet som mennene. Forskerne mener dette kan være med til å forklare hvorfor kvinner lever lengre en menn.

En svensk ekspert i atferdspsykologi, Torbjörn Åkerstedt, støtter teorien - men understreker at studien er for liten til at man kan trekke noen endelige konklusjoner.

Kan påvirke livslengdenI den amerikanske undersøkelsen økte mannens nivå av svulstnedbrytningsfaktor alfa når de sov mindre, det er eet stoff i immunforsvaret som kan bidra til fedme og sukkersyke, og dermed føre til dårligere helse.

Lengre i dyp søvnIfølge undersøkelsen viste det seg også at kvinner sover dypt lengre enn menn. Hele 70 minutter mot mannens skarve 40. Dette er allikevel tvilsomt ettersom det er gjort tidligere studier hvor disse forskjellene ikke er blitt påvist.

Tidligere har det vært to forskjeller som er blitt påvist mellom kvinner og menn når det gjelder søvn: At kvinner oftere enn menn har søvnproblemer, og at de vil sove mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer