Sparing blant kvinner versus menn

- Kvinner tar og håndterer risiko

Finansportalen kjenner ikke igjen tendensene som kommer fram blant bankkunder i undersøkelse.

SPAREVALG: Elisabeth Realfsen mener funnene i DNBs undersøkelse av risikoviljen til sine kvinnelige og mannlige kunder, som viser at kvinner velger spareprodukter med mindre risiko, ikke er representativt for hele samfunnet. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.
SPAREVALG: Elisabeth Realfsen mener funnene i DNBs undersøkelse av risikoviljen til sine kvinnelige og mannlige kunder, som viser at kvinner velger spareprodukter med mindre risiko, ikke er representativt for hele samfunnet. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner og menn har ulik økonomisk adferd, i alle fall hvis vi ser på resultatene i en undersøkelse DNB har gjennomført blant sine 2,1 millioner privatkunder.

Der fremkommer det at det er kjønnsforskjeller på hvordan vi velger å spare. Flere kvinner enn menn plasserer sparepengene sine på konto i stedet for i fond.

Det er relativt lik kjønnsfordeling blant bankens fondskunder, men menn har 59 prosent av fondsvolumet.

Menn velger også aksjefond med høyere risiko enn kvinner.

Mener det handler om kunnskap og interesse

Ingjerd Blekeli Spiten, personmarkedssjef i DNB, forklarer forskjellene med at kvinner gjerne har mindre kunnskap om økonomi enn menn.

Hun viser til en forskningsrapport fra Agderforskning fra 2016, som viser «signifikante forskjeller» mellom kjønnene når de svarer på samme finansspørsmål.

- Hvis man kjenner seg litt usikker på fond og aksjer, er det ikke så rart at kvinner i større grad velger kjente spareprodukter med mindre risiko, sier Spiten.

KUNNSKAPSTEST: Slik fordeles antall riktige svar på spørsmål om økonomi blant kvinner og menn, som ble lagt fram i en rapport fra Agderforskning i 2016.
KUNNSKAPSTEST: Slik fordeles antall riktige svar på spørsmål om økonomi blant kvinner og menn, som ble lagt fram i en rapport fra Agderforskning i 2016. Vis mer

Videre peker personmarkedssjefen på at interessen for økonomi kan være en annen forklaring på ulikhetene.

- Menn logger seg for eksempel oftere inn på spareappen vår, som kan tyde på at de følger mer med enn kvinner, sier hun.

Vil ikke sykeliggjøre kvinners risikovilje

Når det gjelder fondsvalgene blant DNB-kundene, viser bankens undersøkelse at nesten dobbelt så mange menn investerer i aksjefond, som gjerne har høyere risiko.

Spiten understreker at det ikke er til å komme unna at risiko og avkastning henger sammen, og at det historisk ikke er tvil om at sparing i aksjemarkedet har gitt høyere avkastning på pengene enn det sparing på bankkonto har gjort.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen, derimot, har helt andre erfaringer enn det DNB-undersøkelsen viser. Hun er dermed ikke helt med på å sykeliggjøre risikotrekket hos kvinner.

- Kvinner både tar og håndterer risiko, og går seirende ut av aksjemarkedet, sier Realfsen.

Dette er tendenser hun henter ut fra målinger av et større utvalg, som nok er mer pålitelige enn én banks kundebase.

Realfsen minner også om at økonomen Muhammad Yunus, som vant Nobels fredspris i 2006, startet et mikrokredittkonseptet med å kun gi lån til kvinner, fordi han vurderte dem som bedre egnet enn menn til å håndtere gjeld og risikoinvesteringer.

Ikke nødvendigvis lurt å ta høy risiko

På spørsmål om hvorfor tallene fra DNB viser at kvinner tar mindre risikofylte sparevalg, svarer Realfsen at det er vanskelig å si.

- Det er jo ikke sikkert at dette er et dårlig eller ulønnsomt trekk, heller, sier hun.

Tall fra Lindorff, et selskap som blant annet bidrar til å løse inkassosaker, viser at menn er klart overrepresentert i sakene de behandler:

60 prosent av innkommende inkassosaker i fjorårets fjerde kvartal var tilknyttet menn, mens 40 prosent var tilknyttet kvinner, en fordeling som har vært stabil de siste tolv årene.

Hele 80 prosent av betalingsanmerkningene er tilknyttet menn, så skjevheten mellom kjønnene er altså noe mer delt her sammenlignet med inkasso.

Administrerende direktør Siv Hjellegjerde Martinsen forklarer dette med at menn ofte styrer husholdningsøkonomien, som gjør at han blir ansvarlig i en inkassosak.

Samtidig innebærer det å ta økt risiko også økt sannsynlighet for tap.

- Dersom det er slik at menn er mer risikovillige enn kvinner, kan det være en god ide at kvinnene i enkelte husholdninger tar et større ansvar for styringen av felles privatøkonomi, sier Martinsen.

Slik sparer du med høyere risiko

Hvis det faktum at kvinner ikke nødvendigvis er dårligere med økonomi enn menn får deg til å vurdere å ta høyere sparerisiko, har Spiten i DNB noen tips på veien.

For det første er det lurt å spre risikoen, slik at du ikke legger alle eggene i én kurv, i dette tilfellet alle pengene i ett fond.

Ingjerd Blekeli Spiten, personmarkedssjef i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Ingjerd Blekeli Spiten, personmarkedssjef i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

Videre bør du tenke over om sparepengene har kort eller lang horisont. Kortsiktig sparing, for eksempel til en ferietur, kan settes på en vanlig bankkonto. Pensjon, på den andre siden, som gjerne har lengre horisont, kan du sette i fond med høyere risiko.

- Pensjonssystemet i Norge legger opp til at hver av oss må spare en større del av pensjonen vår selv, og da kan kvinner komme dårligere ut enn menn hvis de ikke våger å ta litt større risiko, sier Spiten.

Finansportalen gjennomfører årlig bytteundersøkelser, som viser aktivitet blant bankkundene. Årets måling viser at kvinner er omtrent like aktive med å flytte og reforhandle sine banktjenester som menn.

Har du innskuddspensjon, kan du med fordel justere opp aksjeandelen, slik at du får høyere pensjon.

- Hvis du er usikker på hvilken spareform du skal velge, anbefaler jeg at du snakker med banken din om hvilken sparing som passer best for deg, sier Spiten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer