Kvinner, testosteron og sexlyst

Hormonet testosteron er avgjørende også for kvinnenes sexlyst. Sexolog Esben Esther forklarer:

Publisert
Sist oppdatert

Det er mye som virker på all menneskelig seksualitet.

Det stoffet som ikke desto mindre går igjen som særlig vesentlig, er testosteron, hormonet som gjør barnekropper til mannekropper i puberteten, men som også finnes i kvinnekropper.

Testosteron tilhører en gruppe hormoner som kalles androgener, og androgenene spiller en vesentlig rolle i friske kvinnekropper. Ikke minst er de av betydning for at kvinnen skal oppleve seksuell interesse, seksuell motivasjon og seksuell lyst.

Interessen er den som gjør at sansene fanger det som er erotisk relevant. Motivasjonen er den som ligger bakenfor og innenfor og har lyst til å få lyst. Lyst er det en kjenner i kroppen og som inspirerer til sex der og da.

Det er tallrike forhold som kan redusere androgenproduksjonen i en kvinnekropp. I alle kropper, både mannlige og kvinnelige, går produksjonen ned med alderen.

Redusert produksjon hos kvinnerI kvinnekropper blir fallet av androgenproduksjonen brått og dramatisk i forbindelse med overgangsalderen. Det betyr blant annet at det er viktig å etablere gode seksualvaner i ung alder for å ha noe å ”flyte på ” senere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer