Kvinner tilbake på østrogen

Omtrent en fjerdedel av de amerikanske kvinnene som sluttet med østrogenbehandling da det ble kjent at det kan øke risikoen for hjertesykdom og noen typer kreft, har begynt å bruke det igjen.

Publisert
Sist oppdatert

Organisasjonen American College of Obstetricians and Gynecologists mener det er riktig for kvinner med alvorlige symptomer på overgangsalder, som hetetokter, å bruke hormoner så lenge de tar en liten dose og ikke bruker det lengre enn nødvendig.

Organisasjonen publiserte fredag nye retningslinjer for hormonbehandling i overgangsalderen, og etterlyser samtidig mer forskning for å finne ut om behandlingen kan være tryggere for yngre kvinner enn eldre.

I 2002 sjokkerte forskere verdens leger og mange kvinner da de tilbakeviste det alle trodde - at hormonbehandling fører til at kvinner føler seg bedre i overgangsalderen og virker forebyggende mot hjertesykdom, kreft og kanskje demens.

Forskerne fant ut at hormonbehandling øker risikoen for hjertesykdom og noen typer kreft, og senere forskning har vist at det ikke virker forebyggende mot Alzheimer.

Studien ble gjort på kvinner med en snittalder på 65 år. Leger var raske til å understreke at hormonbehandling fremdeles bør bli sett på som sikkert for unge kvinner.

- Omtrent 65 prosent av alle kvinner som fikk hormonbehandling sluttet med det da studien ble publisert, sier doktor Isaac Schiff, som leder American College of Obstetricians and Gynecologists Task Force on Hormone Therapy til nyhetsbyrået AP.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer