Kvinner vet minst om egen pensjonsavtale

Sju av ti kvinner vet ikke hvor mye arbeidsgiver sparer for dem i pensjon.

Sjekk pensjonsavtalen din, og ta med pensjon i lønnsforhandlingene. Foto: All Over Press
Sjekk pensjonsavtalen din, og ta med pensjon i lønnsforhandlingene. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse gjennomført at Norstat for Storebrand, viser at nordmenn vet svært lite om pensjonsavtalen de har gjennom jobben. Dessuten vet kvinner mindre om dette enn menn.

Hele 72 prosent av de spurte kvinnene oppgir at de ikke vet hvor mange penger bedriften satte inn på pensjonskontoen i 2012.

– Forskjellen på en god og dårlig pensjonsavtale kan fort utgjøre 50.000 kroner i årlig pensjon for en vanlig lønnstaker, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand i en pressemelding, og anbefaler arbeidstakere å spørre arbeidsgiver om å få vite mer om pensjonsavtalen.

>> Les våre pensjonstips for alle aldersgrupper

Vet lite om egen pensjonsavtale

Knut Dyre Haug tror hovedgrunnen til at kvinner vet minst om pensjon, er at det ofte er menn som tar hånd om storfinansene i husholdningene.

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand. Foto: STOREBRAND
Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand. Foto: STOREBRAND Vis mer


– Mannen er ”finansminister” og tar hånd om større økonomiske vurderinger som lån, sparing og forsikring, mens kvinnen er gjerne ”økonomisjef” og tar seg av den daglige økonomien som innkjøp, regningsbetaling og lignende. Dette smitter også over på interessen for sparing til pensjon og pensjonsplanlegging, sier Knut Dyre Haug til DinSide.

Dette betyr ikke at menn har full peiling på sin pensjonsavtale. 59 prosent av de spurte mennene oppgir også at de ikke vet hvor mye de fikk inn på pensjonskontoen i fjor. Totalt 1.382 personer har deltatt i undersøkelsen.

Storebrand mener resultatene av undersøkelsen tyder på at det er mange som undervurderer verdien av pensjonsavtalen sin, og bør bli mer bevisst på egen pensjonsavtale.

– Sett av en times tid til å få oversikt over pensjonen din. Vurder pensjonen du kan forvente å få opp mot det du tror du trenger, og legg opp en spareplan deretter, anbefaler Dyre Haug.

Her kan du lese hvordan du sjekker din pensjon

Pensjon like viktig som lønn

Slik DinSide har omtalt tidligere, kan det være snakk om hele 500.000 som har den dårligste pensjonsavtalen gjennom jobben. Derfor kan det lønne seg å ta med pensjonsavtalen i de årlige lønnsforhandlingene, som er rett rundt hjørnet.

Vel så viktig er det å også tenke pensjon og ikke bare lønn når man er på jakt etter ny jobb. En god pensjonsavtale kan fort utgjøre 50.000 ekstra hvert år.

Jobber du deltid?

Spesielt blant kvinner er det dessuten mange som jobber deltid. Dessverre går også dette utover pensjonen. Har man som familie kommer frem til at den ene parten skal være mer hjemme en periode for å få alt til å gå rundt, har Knut Dyre Haug tidligere påpekt overfor DinSide at den andre parten bør ta regningen for dette.

– Mitt forslag er at den som jobber fulltid kompenserer dette, gjennom å spare i et bredt sammensatt fond. Dette er et enkelt, men veldig godt pensjonsråd.

Les også: Gjør du dette pensjonsgrepet, kan du få 400.000 kroner mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer