Kvinnfolk bak rattet gir høyere bilforsikring

De svenske forsikringsselskapene If og Folksam tilbyr kvinner i førtiårsalderen dyrere bilforsikring enn menn. Kvinnene i denne aldersgruppen er involvert i flere ulykker enn menn på samme alder.

Publisert
Sist oppdatert

Grunnene er at de i større grad enn menn kjører mindre biler, og de er mer utsatt for wiplashskader enn menn.

De svenske kvinnene betaler sju - åtte prosent mer enn menn for bilforsikringen. Dette ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter.

Kolliderer oftere

Også i Norge har forsikringsselskapene høyere forsikringspremier for middelaldrende kvinner.

- Kvinner kolliderer oftere enn menn i den samme aldersgruppen. Blant kvinner i alderen 40-50 år er skadene mindre, men de forekommer hyppigere, sier Ifs Emma Elisabeth Vennesland til DinSide. - Vi mener dette skyldes at menn har mer kjøreerfaring og også større kjørelengde.

Ifs forsikringstilbud til kvinner i denne aldersgruppen er fire - sju prosent høyere enn for menn i samme aldersgruppe. Forsikringsselskapet Vesta gjør det samme.

- Vesta har også høyere premier for kvinner i denne aldersgruppen. Denne kostnaden bunner i statistikk. Kvinner i denne aldersgruppen er oftere involvert i ulykker. Man kan bare spekulere i hvorfor, sier rådgiver Roald Stigum Olsen i forsikringsselskapet Vesta.

Likestillingsloven bestemmer at det ikke er tillatt å forskjellsbehandle på grunnlag av kjønn. Likestillingsombudet er skeptiske til forsikringsselskapenes bruk av kjønn som parameter for beregning av forsikringspremier.

- Vi er generelt skeptiske til at kjønn blir brukt som faktor til å si noe generelt om en gruppe. Vi ser likevel at statistiske opplysninger om kjønn kan være den eneste muligheten til å fastsette forsikringspremier. For eksempler vet vi at kvinner lever lengre enn menn, sier konstituert likestillingsombud Marianne Helen Olsen til DinSide.

Likestillingsombudet vil ikke uttale seg konkret om denne saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer