Kvisemiddel under overvåkning

435 svensker har varslet om alvorlige bivirkninger ved bruk av kvisemidlet Roaccutan. Nå håper myndighetene at en ny studie kan avklare om medisinen er for farlig.

Publisert
Sist oppdatert

Medikamentet brukes mot alvorlige former for kviser, og kan kun skrives ut av hudleger.

Bakgrunnen for undersøkelsen med rundt 5800 personer, er rapporter fra USA og England, der flere pasienter har begått selvmord eller blitt alvorlig deprimerte.

LES OGSÅ: SELVMORDSFARE MED KVISEMIDDEL

Anders Sundstrøm i Läkemedelsverket vet i dag ikke hvor stor risikoen er.

- Det eneste vi har påvist er at det er en generell sammenheng mellom Roaccutan og psykisk sykdom. Når vi er ferdige med studien til våren, har vi svaret, sier han til Aftonbladet.

Omstridt medisinStatens Legemiddelverk har Roaccutan på listen over legemidler som er under særlig overvåkning i Norge.

- Vi følger nøye med på den studien de svenske myndigheter gjør. Den norske og svenske befolkningen er såpass lik, at resultatene derfra er svært interessante for oss, sier seksjonssjef Ingebjørg Buarjordet i Statens Legemiddelverk til Mozon.

I Norge bruker rundt 2000 personer kvisemiddelet Roaccutan, viser tall fra Reseptregisteret ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt. Og det har kommet inn flere rapporter om bivirkninger. Siden 1985 har Legemiddelverket mottatt 91 rapporter om bivirkninger. Depresjon er rapportert i 23 av disse tilfellene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer