Kviser hos voksne kan være rosacea

Kviselignende byller og rød hud over nese og kinn kan være et utslag av talgkjertelbetennelse eller rosacea. Ofte er det 30-50 år gamle kvinner som rammes.

Publisert

Rosacea- talgkjertelbetennelseDu har passert puberteten, likevel har du kviselignende byller over nese og kinn, med røde og utvidede blodårer. Dette kan være rosacea, en form for talgkjertelbetennelse.

Rosacea oppstår i ansiktet. Huden på kinn, nese og/eller panne blir rød med utvidede, røde blodkar og små kviselignende byller. Årsaken er en irritasjon eller betennelse i talgkjertlene i huden.

Ofte er det kvinner i 30-50-årsalderen som får rosacea, men også menn rammes. Personer med fet hud er mest utsatt. I tillegg til rødmen i huden, kan man ha en følelse av prikking, stikking og en ubehagelig varmefølelse. Noen får ekstra store plager over nesen, der huden blir rød og tykk med nupper. Uten behandling vil ofte tilstanden opphøre av seg selv etter noen måneder eller år. Men rosacea kan også effektivt behandles med medikamenter.

Rødmen i huden forverres ofte i spesielle situasjoner - når man spiser eller drikker noe som får blodårene til å utvide seg; for eksempel krydret mat, kaffe, te, alkohol, varme drikker og supper. Cola og andre koffeinholdige drikker kan også påvirke blodårene, likedan temperaturforandringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer