Kviser kan behandles

Du kan bli kvitt kvisene på fire måneder - her får du oppskriften.

Publisert
Sist oppdatert

Roaccutan er et effektivt middel mot den mest alvorlige og behandlingsvanskelige form for kviser (akne).

Roaccutan tas som en tablettkur fordelt over 4 måneder. Det aktive middelet heter isotretinoin, en kjemisk forbindelse som finnes normalt i kroppen vår. Når vi spiser mat som inneholder A-vitaminer blir disse omdannet til isotretinoin i leveren vår. Det er derfor et ’naturlig’ stoff som i en viss dose både er nødvendig og helsebringende for oss. I den medisinske verden tilhører Roaccutan en stor gruppe stoffer som kalles retinoider.

Hva er akne?
Akne oppstår i pubertetstiden når mengden av de mannlige kjønnshormoner øker i kroppen. De fleste av oss har enten hatt akne eller kjenner noen som har det. Undersøkelser viser at 30-50 prosent av dem som har akne synes dette er vanskelig. Akne kan også eldre ha - helt opp til 30-40 års alder, noen også lengre.

Behandling av akne
Mange føler akne er en stor belastning, mens andre tar det som en del av ungdommen. De fleste vil imidlertid at akne blir behandles slik at de blir kvitt dem. I våre dager er dette praktisk talt alltid mulig - med midler som kan brukes rett på huden, eller som tabletter. Det mest effektive middel i behandlingen av mer alvorlige og generende akne er Roaccuten.

Det finnes en rekke behandlingsmuligheter for akne. Noen midler brukes rett på huden der hvor kvisene viser seg, ande ganger brukes innvendig behandling i form av tabletter - ofte kombinert med lokalbehandling Ett slikt midel er nettopp Roaccutan.

Vanlig Roaccutanbehandling
Dersom det ikke er aktuelt med vanlig lokalbehandling eller antibiotikatabletter - er Roaccutan et godt alternativ. Behandlingen fordeles over 4 måneder, og doseringen er avhengig av hvor mye pasienten veier. Tablettene tas etter nøye instruks etter en blodprøve og en undersøkelse på ev. graviditet hos kvinner. Den lege som foreskriver behandlingen vil først forsikre seg om at pasienten ellers er rimelig frisk, samt skrive ut de nødvendige papirer (informasjonsskriv, henvisning til blodprøver, resepter, søknad til trygdesystemet om refusjon av utgifter til medisinen samt avtale nødvendige kontroller etc). Etter ca 4 måneders behandling med blodprøver og kontroller, er de fleste bra/bedre av sine plager. Hele 80% blir helt bra for resten av livet, noen må ha en etterbehandling - og blir for størstedelen også helt fin.

Rykter om alvorlige bivirkninger ved Roaccutanbehandling
Roaccutanbehandling har i Norge vært brukt fra 1983, og det har bare vært hudleger som kan skrive ut denne behandlingen. Under behandlingen reduseres talgproduksjonen i huden med 80% - noe som derved gir en rekke bivirkninger med tørr hud, tørre lepper, tørt hår etc. Mest alvorlig har vært rapporter med depresjon og suicid. Dette har resultert i en rekke studier som har hatt som mål å registrere depresjon, psykotiske symptomer, suicid og forsøk på suicid.

Data ble analysert fra 7195 Roaccutanbrukere sammenlignet med 13 700 som brukte antibiotika fra den kanadiske Saskatchewan databasen og med 340 Roaccutanbrukere og 676 som brukte antibiotika mot akne fra den engelske United Kingdom General Practice Database. Alle hadde computerregistrerte sykehistorier mellom 6 mnd og 5 år før og minst 12 måneder etter behandlingen med Roaccutan.

Hyppigheten av nevrotiske og psykotiske forstyrrelser, selvmord og forsøk på selvmord ble sammenlignet med dem som brukte Roaccutan og dem som brukte antibiotika mot deres akne, samt forholdene hos dem som brukte Roaccutan før og etter behandlingen. Resultatene ble uttrykt som relativ risiko, beregnet gjennom multiple logistisk regresjons-analyser

Resultat
Den relative risikoberegningen, sammenlignet mellom brukere av Roaccutan og antibiotika - og ny diagnostisering av depresjon eller psykose hos en gruppe som ikke hadde brukt Roaccutan eller antibiotika, viste at den relative risiko for suicid/forsøk på suicid var 0.9 (95% confidence interval, 0.3-2.4) når man sammenlignet nylig behandling med Roaccutan - med dem som ikke fikk denne behandlingen.

Kommentar til studien
Det foreligger ingen bevis for at bruken av Roaccutan er knyttet til økt risiko for en aktuell diagnostisering av depresjon eller psykiatrisk sykdom. Basert på det høye antall brukere av Roaccutan og antibiotika var selve vurderingsgrunnlaget stort nok til å trekke denne konklusjonen. Hyppigheten av depresjon og psykoser i en vanlig befolkning er større enn 1%. Selv om suicidale tanker kan være tilstede hos aknepasienter, er forsøk på åg utført selmord sjelden.

Konklusjon
Systemisk bruk av isotretinoin (Roaccutan) er ikke knyttet til økt tendens til depresjon og suicid.

Referanse: ‘Isotretinoin use and risk of depression, psychotic symptoms, suicide, and attempted suicide. SS Jick, HM Kremers and C Vasilakis-Scaramozza.
Arch Dermatol 2000;136:1231-1236.

 

Mozon.no, 19.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer