Kvitt deg med den dyreste gjelden først

Slik kutter du rentekostnadene i 2014.

SPAR TUSENVIS: Har du 100.000 kroner i kredittkortgjeld, flyr tusenlappene til renter fort ut av vinduet. Kvitt deg med den dyreste gjelden først, og kutt rentekostnadene. Foto: Per Ervland
SPAR TUSENVIS: Har du 100.000 kroner i kredittkortgjeld, flyr tusenlappene til renter fort ut av vinduet. Kvitt deg med den dyreste gjelden først, og kutt rentekostnadene. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du både boliglån, forbrukslån og kredittkortgjeld er det viktig å prioritere nedbetaling i riktig rekkefølge. Jo raskere du kvitter seg med den dyreste gjelden, jo lavere vil rentekostnadene dine bli.

Det er faktisk bedre å ta en avdragsfri måned på boliglånet enn å betale ned på kredittkortgjelden helt frem til sommeren.

Pass på: Her blir kortet ditt kopiert

Begynn med kredittkortet

Med unntak av eksempelvis Folkia-lånet som har rente opptil 9245 (!) prosent, er det stort sett kredittkortrenten som svir mest for norske forbrukere. Renten ligger gjerne på rundt 20 prosent, som er vesentlig høyere enn boliglånsrentene i dagens marked.

– Jeg vil anbefale alle som har forbrukslån og/eller stor kredittkortgjeld, å forsøke å kvitte seg med denne gjelden først. Da er du sikret at du betaler minst mulig i renter på gjelden din i nedbetalingsperioden, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand til DinSide.

Det er også viktig å ha en sunn holdning til bruk av kredittkort, slik at man ikke pådrar seg denne dyre gjelden i utgangspunktet. Bruk gjerne kredittkortet på reise eller når du handler på nettet, men ikke bruk mer enn du klarer å betale ved forfall.

– Kredittkort kan være en god løsning hvis du trenger midlertidig likviditet, og kan være til hjelp for noen i hverdagen. Du bør likevel ikke finansiere vanlig forbruk med kredittkort. Legg kortene hjemme hvis du ikke klarer å la være å bruke dem, oppfordrer Picard.

Utsett boliglånet

Kristina Picard oppfordrer folk til å passe på kredittkort-rentene i det nye året.  Foto: Storebrand
Kristina Picard oppfordrer folk til å passe på kredittkort-rentene i det nye året. Foto: Storebrand Vis mer


Har du dyre lån i tillegg til boliglånet ditt, kan det faktisk lønne seg å å ta en måned eller to uten å betale avdrag. Bruk heller pengene til å kvitte deg med kredittkort- og forbruksgjelden, så blir totalsummen lavere.

– Det er sjelden nordmenn misligholder sine boliglån, og det er positivt. Jeg tror likevel at respekten for å betale renter og avdrag på boliglånet gjør at mange drar unødvendig lenge på forbruksgjeld, sier Picard.

Så mye sparer du:
Har du 50.000 kroner utestående på kredittkortet vil det grovt regnet koste deg 5.000 kroner i rente på et halvt år (20 prosent i effektiv rente per år). Betaler du ned kredittkortgjelden og utsetter boliglånet i stedet, betaler du bare 950 kroner i rente på et halvt år (3,8 prosent årlig rente).

Les også: Slik blir din skatt i 2014

Nytt år, nye vaner

Refinansiering kan være en løsning for å bli kvitt den dyreste gjelden. Men samtidig er det viktig at man kvitter seg med de dårlige vanene. Ikke bruk boliglånet for å redde inn en julehandel som går over styr år etter år.

– Boliglånet er et av dine rimeligste lån, noe som er grunnen til at en del for eksempel baker billån inn i boliglånet. Har du først refinansiert er det viktig ikke å havne tilbake i det samme mønsteret med å ta opp store forbrukslån. Tenk også gjennom boligsituasjonen din og ditt behov for egenkapital før du går til det skrittet og baker andre lån inn i boliglånet, råder Picard.

Studielånet er det siste du bør betale ned. Ikke bare har det som regel laveste rente i markedet, det er heller ikke knyttet til et panteobjekt, og ingen kan arve studiegjelden din hvis noe skulle skje deg.

Annonse: Les mer om Refinansiering

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer