Kvitt deg med den dyreste gjelden først

Kan lønne seg å stå over avdrag på boliglånet for å bli kvitt forbruksgjeld.

Betaler du ned kredittkortene først, kan du spare flere tusen i reduserte rentekostnader. Foto: DINSIDE
Betaler du ned kredittkortene først, kan du spare flere tusen i reduserte rentekostnader. Foto: DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et godt sparetips kan ikke gjentas ofte nok. Har du både boliglån, forbrukslån og kredittkortgjeld er det viktig å prioritere nedbetaling i riktig rekkefølge.

DinSide anbefaler at du betaler ned den dyreste gjelden først. Det er faktisk bedre å ta en avdragsfri måned på boliglånet enn å betale ned på kredittkortgjelden helt frem til sommeren.

Begynn med kredittkortet

Med unntak av sms-lån som har absurd høy rente er det stort sett kredittkortrenten som svir mest for norske forbrukere. Renten ligger gjerne på rundt 20 prosent, som er vesentlig høyere enn boliglånsrentene i dagens marked.

– Jeg vil anbefale alle som har forbrukslån og/eller stor kredittkortgjeld, å forsøke å kvitte seg med denne gjelden først. Da er du sikret at du betaler minst mulig i renter på gjelden din i nedbetalingsperioden, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand til DinSide.

Det er også viktig å ha en sunn holdning til bruk av kredittkort, slik at man ikke pådrar seg denne dyre gjelden i utgangspunktet. Bruk gjerne kredittkortet på reise eller når du handler på nettet, men ikke bruk mer enn du klarer å betale ved forfall.

– Kredittkort kan være en god løsning hvis du trenger midlertidig likviditet, og kan være til hjelp for noen i hverdagen. Du bør likevel ikke finansiere vanlig forbruk med kredittkort. Legg kortene hjemme hvis du ikke klarer å la være å bruke dem, oppfordrer Picard.

Men det kan være lett å la seg friste. Med dette kredittkortet får du nemlig rabatter når du handler på utvalgte steder

Dårlig impulskontroll? Da råder forbrukerøkonom Kristina Picard deg til å la kredittkortene ligge igjen hjemme. Foto: STOREBRAND
Dårlig impulskontroll? Da råder forbrukerøkonom Kristina Picard deg til å la kredittkortene ligge igjen hjemme. Foto: STOREBRAND Vis mer


Utsett boliglånet

Har du dyre lån i tillegg til boliglånet ditt, kan det faktisk lønne seg å å ta en måned eller to uten å betale avdrag. Bruk heller pengene til å kvitte deg med kredittkort- og forbruksgjelden, så blir totalsummen lavere.

– Det er sjelden nordmenn misligholder sine boliglån, og det er positivt. Jeg tror likevel at respekten for å betale renter og avdrag på boliglånet gjør at mange drar unødvendig lenge på forbruksgjeld, sier Picard.

Så mye sparer du:
Har du 50.000 kroner utestående på kredittkortet vil det grovt regnet koste deg 5.000 kroner i rente på et halvt år (20 prosent per år). Betaler du ned kredittkortgjelden og utsetter boliglånet i stedet, betaler du bare 950 kroner i rente på et halvt år (3,8 prosent årlig rente).

Forenklet regnestykke, vi har ikke tatt hensyn til renters rente.

Refinansiering

Picard peker på at refinansiering også kan være en løsning for å bli kvitt den dyre gjelden. Men samtidig er det viktig at man kvitter seg med de dårlige vanene, slik at man ikke tærer på egenkapitalen hver gang forbruket går over styr.

– Boliglånet er et av dine rimeligste lån, noe som er grunnen til at en del for eksempel baker billån inn i boliglånet. Har du først refinansiert er det viktig ikke å havne tilbake i det samme mønsteret med å ta opp store forbrukslån. Tenk også gjennom boligsituasjonen din og ditt behov for egenkapital før du går til det skrittet og baker andre lån inn i boliglånet, råder Picard.

Studielånet er det siste du bør betale ned. Ikke bare har det som regel laveste rente i markedet, det er heller ikke knyttet til et panteobjekt, og ingen kan arve studiegjelden din hvis noe skulle skje deg.

Les også: Dette må du gjøre FØR renten stiger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer