Kvitt deg med energityvene

Venninner som bombarderer deg med problemene sine og svigermødre som alltid har en sviende kommentar. Slik takler du energityvene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være alt fra sjefen, en eldre slektning eller ei god venninne til en person vi tilfeldig møter på gata. Felles for dem alle er at de tapper oss for energi med klagesangen sin, de velmenende rådene eller kritikken.

- Energityvene oppfører seg på en måte som gjør at vi bruker veldig mye energi på dem. De krever ting av oss, eller vi oppfatter det som at de krever noe av oss, men det er ikke sikkert personen selv oppfatter seg som krevende, forklarer livscoach Kari Sørlie.

Slik får du mer energi på 1-2-3

Vårt eget ansvar

Coach Anne-Lise Ø. Vestgård mener imidlertid det er vårt eget ansvar hvis vi lar noen tappe oss for energi.

- De fleste av oss tenker at "bare du forandrer deg, vil jeg få det bedre". Men det handler egentlig ikke om den andre i det hele tatt. Det handler mer om våre egne tankemønstre som avgjør hvordan vi reagerer på den andre personen, og om at vi ikke setter grenser, sier hun.

Ifølge coachen er vi altfor flinke til å strekke oss for å imøtekomme alle andre og glemmer oss selv på veien. Slike mønstre er det viktig å bryte, men det må gjøres på riktig tidspunkt og riktig måte, understreker hun. For med en gang vi blir sinte eller trekker ned rullegardina, er det for sent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer