Kvitt deg med slitsomme telefonselgere og adressert reklame

For mange er det en pest og plage å stadig bli forstyrret av slitsomme telefonselgere og få postkassen full av adressert reklame. Hvordan kan du stoppe det?

Publisert

Det er ganske irriterende. Telefonen ringer midt i middagsluren, eller enda verre, midt i tippekampen. På tråden er det hverken venner eller kjente, men en ungdommelig stemme som har den store glede å tilby akkurat deg et kupp på alskens produkter.

Enten du klarer å si nei på en høflig måte, eller bare slenger på røret mens du forbanner forstyrrelsen, er det en ting du lurer på: Hvordan har de fått ditt navn og telefonnummer?

Ikke alle foretak har egne kunderegistre de kan bruke når de vil profilere sine produkter. Dette problemet løser de blant annet ved å kontakte såkalte adressemeglingsfirmaer og kjøpe deres kundelister.

For å drive med adressemegling må firmaet ha konsesjon fra Datatilsynet. Ved vurderingen av om konsesjon skal gis vil Datatilsynet vurdere om virksomheten vil bli drevet på en redelig måte i henhold til regelverket.

Datatilsynet kan begrense foretakenes adgang til å registrere personopplysninger, og kan også regulere hvordan de registrerte opplysningene kan brukes.

Hvordan skal du finne ut hvem som har sendt deg "personlig" reklame?

Når et foretak sender deg adressert reklame skal det være oppgitt hvor foretaket har fått adressen din fra. Begrunnelsen er at du som forbruker lettere skal kunne kontakte foretaket og reservere deg mot framtidig reklame.Du kan velge hvem du vil kontakte:det foretaket som reklamerer for sitt produkt, det foretaket som opprinnelig hadde navnet i registret eller det firmaet som eventuelt har solgt din adresse videre.Husk at du er i din fulle rett til å bli slettet fra databasene til de som sender ut reklame, eller ringer deg i tide og utide. Foretaket er også pliktig å sette deg i et register over personer som ikke vil ha tilsendt reklame, og som skal brukes til å "vaske" hovedregisteret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer