La barna bestemme selv ved uklart kjønn

Ble det gutt eller jente? Det er det første spørsmålet alle nybakte foreldre får, men hvert år blir flere hundre barn født med både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer. Tidligere var umiddelbar operasjon behandlingen, men nå skal barna få bestemme selv.

Publisert
Sist oppdatert

I et møte i den amerikanske foreningen for vitenskapens fremme (American Association for the Advancement of Science) tar doktor William Reiner fra Oklahoma University Health Science Center til orde for at det ikke skal skjæres med skalpell i babyer som kommer til verden med kjønnsorganer som har både kvinnelige og mannlige kvaliteter.

- Hold kniven borte til barna selv kan bestemme, sier Reiner, og fortsetter:

- Vil du vite hvem og hva et barn er - må du spørre dem selv. Det kan man ikke gjøre med nyfødte og babyer.

Reiner får støtte av doktor Eric Vilain fra University of California, Los Angeles, som sier at det ikke finnes noe enkelt biologisk mål for kjønn. Hans forskning tilsier at kjønn "skrives inn i hjernen vår” før fødsel, og at denne innskrivningen er uavhengig av kjønnsorganene.

Gjennomsnittlig vil ett av fire tusen barn komme til verden med "doble" kjønnsorgan

Hittil har det vært vanlig å bruke skalpell for å tilpasse disse barna til "kravene" fra fødselsattesten som sier: Enten jente eller gutt. Det er lettest rent kirurgisk å gjøre alle til ”jenter”. Det går ikke så bra. Reiner har undersøkt og intervjuet 94 barn og han fant ut at av dem som var genetiske gutter (XY) hadde mer enn halvparten vendt tilbake til å være gutter, selv om kirurgene hadde gjort dem til "jenter" like etter fødselen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.