La deg ikke lure

Enten du kjøper en vare på kreditt eller tar opp lån er det lett å bli lurt av den som gir deg kreditten. Ifølge Konkurransetilsynet oppgir halvparten av de du handler hos gale opplysninger om hva kreditten faktisk koster deg. DinSide har to kalkulatorer som enkelt og raskt avslører juksmakerne.

Publisert

Konkurransetilsynet avdekket for kort tid siden at halvparten av butikkene som ble undersøkt oppga enten feil effektiv rente eller ga manglende opplysninger om kostnader før kunden undertegnet kontrakten.

- Lov om kredittkjøp fikk fra 1. januar 1999 nye forskrifter for selgers opplysningeplikt ved kredittsalg. Mange butikker og kortselskaper har tydeligvis ikke fått med seg endringene, sier førstekonsulent i Konkurransetilsynet, Bjørn Greaker til DinSide.

Det er derfor stor sannsynlighet for at du får oppgitt uriktig informasjon om kostnadene. Ifølge Greaker har Konkurransetilsynet et berettiget håp om at kredittytere, enten det er kortselskaper eller butikker, har ryddet opp i løpet av året.

I mellomtiden kan du bruke DinSides to spesiallagede kalkulatorer:

Avslør kjøpekort og "kjøp nå, betal senere"-tilbud

Mange kjøpekort opererer med månedsrente. Gjerne mellom 1,5 og 2%. I utgangspunktet virker ikke det så avskrekkende, men se hva som skjer når vi omgjør til en effektiv årsrente.

Vi antar at månedsrenten er 2%. Derved kan vi vel bare gange med 12 og den effektive årsrenten blir forskrekkelige 24%. Nei, det kan vi ikke! Det blir faktisk verre. Også her må vi nemlig ta hensyn til renters rente på alle de månedlige innbetalingene. Bruk kalkulatoren og se!...

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.