La tenåringen sove

Tenåringer legger seg sent og sover til langt på dag. Og det bør de få lov til, i følge forskerne.

Publisert
Sist oppdatert

Den biologiske klokken i kroppen vår er med på å regulere hvor mye søvn vi trenger og når vi blir trøtte om kvelden. Men denne klokken er ikke konstant hele livet.

De fleste barn trenger mellom 10 og 12 timers søvn hvert døgn, mens voksne som regel klarer seg med mindre søvn. Overgangen fra barn til voksen er derimot ikke like lett å takle for alle.

Late tenåringerVi kjenner alle til mytene om slubberter i tenårene som spiller dataspill hele natten og sover hele dagen. Men årsakene til denne døgnrytmen er ikke bare latskap.

- En av de tingene som skjer med tenåringer er at søvnrytmene forandrer seg. Mens de fleste barn blir trøtte i nitiden blir mange tenåringer ikke trøtte før klokka ett eller to om natten. Men de trenger fortsatt sine ti timer med søvn, som betyr at de ideelt bør sove ut hele formiddagen, sier professor Sonia Ancoli-Israel ved San Diego School of Medicine til nyhetskanalen ABCNews.

- Mange foreldre tenker at "ungen min er lat". Men dette er faktisk en helt normal fase for tenåringer å gå gjennom. Vi kaller denne fasen for en forsinket søvnrytme fordi hele døgnrytmen blir forsinket i forhold til døgnet vi er vant til, forklarer Ancoli-Israel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer