Lær deg å holde tale

Mange får svette hender, skjelvende ben og tørr munn når de skal snakke foran et publikum. Her får du noen tips for å klare det.

Publisert
Sist oppdatert

Alle kan oppleve å bli mer eller mindre nervøse før et foredrag, en tale eller når man må presentere seg på et foreldremøte. Likevel er det noe de fleste må gjennom flere ganger i løpet av livet. Hvordan skal man greie det uten å grue seg altfor mye?

Kjenn på følelseneI følge Tord Pååg, svensk film- og teaterregissør som holder kurs i dynamisk opptreden, skal man ikke holde følelsene tilbake. Både i jobb og i hverdagslivet må man vise hva man føler. Likevel trenger du ikke fortelle hvor nervøs du er eller hvilke følelser du får mens du snakker. Ved å lytte til kroppen blir vi spontane, og når kropp og ord prater samme språk kommer talerens kreative kraft fram.

- Målet er å vise at du duger her og nå, på denne scenen og i livet. Det handler om å våge ta en risiko, å klyve over din trygghetssone, sier Pååg til Expressen.

Mens vi er glade i oppmerksomhet når vi er små, opplever mange at denne tryggheten forsvinner med alderen. Vi spiller mer roller og prøver å oppnå folks forventninger.

Vær forberedt- Det er viktig å være forberedt før en opptreden. Både emnet man skal prate om og følelsesmessig, sier Pååg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.