Lær deg å si ifra

Slik blir du modigere.

Mange skyr konfrontasjoner, men det er det lite å vinne på i det lange løp, mener psykolog.   Foto: colourbox.com
Mange skyr konfrontasjoner, men det er det lite å vinne på i det lange løp, mener psykolog. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Felles for oss mennesker er at vi har et sterkt behov for å bli sosialt akseptert og bli sett av menneskene rundt oss. I riktig gammel tid var det faktisk slik at vår overlevelse sto og falt på om vi tilhørte en gruppe eller ikke.

Men det var den gang. I dag har vi heldigvis utviklet oss til å bli selvstendige individer, selv om behovet for sosial aksept fremdeles ligger dypt i oss.

Les også: 10 tips for bedre selvbilde

Mange fordeler

- Ønsket om å være sosialt inkludert er et behov som ligger naturlig for oss, sier Maria Farm til Aftonbladet.

Hun er psykolog og såkalt KBT-terapeut, og forfatter av boken "KBT-akuten: Fri från perfektionism, kontrollbehov, konflikträdsla och andra relationsproblem".

- Å bli utstøtt og ensom er noe av det verste et menneske kan oppleve, sier hun, og legger til at det ikke er rart at mange skyr konflikter som pesten.

Les også: Våg å gjøre feil

For skulle man finne på å si noen imot, risikerer man jo å ryke uklar med vedkommende, og kanskje miste relasjonen man hadde. Hun mener imidlertid at det finnes mange fordeler ved å være ærlig og tydelig overor andre, og synes man bør ha en bevissthet i forhold til hvordan man skal takle uventede og ubehagelige situasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer