- Lær små barn om sex

Barn helt ned i fireårsalderen bør få seksualundervisning, mener eksperter.

Man skal tidlig krøkes. Lær barn om sex, så får de et sunnere forhold til det senere, mener eksperter. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Man skal tidlig krøkes. Lær barn om sex, så får de et sunnere forhold til det senere, mener eksperter. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
... mye av seksualundervisningen i den norske skole er en katastrofe.Sexolog Gro Isachsen


Det er de britiske helseorganisasjonene Family Planning Association og Brook som kommer med utspillet, ifølge BBC News.

Mer må bli gjort for å redusere de økende aborttallene og tilfellene av kjønnsykdommer blant ungdom, hevder de. Tidlig sexundervisning vil dessuten kunne forebygge for tidlig seksuell debut, mener organisasjonene.

Les også: - Sex-fokus skader unge jenter

Barn i fireårsalderen kan godt lære seg navn på kroppsdeler og grunnleggende fakta om seksuelle relasjoner. Myndighetene i dag gir ikke unge tilstrekkelig informasjon om sex og relasjoner, hevder de videre.

- En katastrofe

Ved å gi barn tildlig sexundervisning kan man forebygge senere aborter og smitte av kjønnssykdommer, mener eksperter.  Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Ved å gi barn tildlig sexundervisning kan man forebygge senere aborter og smitte av kjønnssykdommer, mener eksperter. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer


Sexolog Gro Isachsen mener mye av seksualundervisningen i den norske skole er en katastrofe, og er absolutt åpen for at små barn får lære om sex og samliv.

- Det finnes noen flinke lærere og helsesøstere, men det er langt fra mange nok. De fleste unge lærer om puberteten først etter at den er satt inn, og undervisningen varer alt for kort tid, sier hun til DinSide Helse, og legger til:

- Når det gjelder seksualundervisning for barn er det viktig at det ikke blir påtrengende eller virker støtende, og undervisningen må selvsagt tilpasses hvert aldersnivå. Og barna må få svar hvis de spør.

Les også: Hva gjør du når barna vil snakke om sex?

Isachsen mener det må kunne gå an å snakke åpent med fireåringer om forskjellen på gutter og jenter, å lære dem de riktige navnene på kjønnsorganene og om hvordan kroppen fungerer, så lenge det gjøres på deres premisser.

- Barn og unge er alt for dårlig opplyst om hvordan kroppen fungerer. Jeg møter unge jenter som ikke vet de mest elementære ting om for eksempel menstruasjon. Store kunnskapshull hos barn og unge er med på å skape redsel, mens kunnskap skaper trygghet, påpeker hun.

Debuterte som 11-åring

- Mange unge har sex fordi de vil finne ut hva det er, fordi de er fulle, eller fordi vennene deres er det, sier talsmann for Brook, Simon Blake, til BBC News.

Han legger til at det ikke er holdbart for unge mennesker i dag.

- Vi må vise at vi har høye forventninger til ungdommene, slik at de setter høyere krav til seg selv. Alt tyder på at undervisning om sex og samliv før pubertetsalder fører til senere seksuell debut, og en større bevissthet rundt bruken av prevensjon, sier han.

Les også: Slik snakker du med tenåringen om sex

Seksten år gamle Bethany fra Norwich i England forteller til BBC News at hun var 11 år gammel da hun debuterte seksuelt. Hun mener hun ville ha ventet dersom hun hadde visst mer om konsekvensene.

- Jeg var ikke en gang klar over at jeg kunne bli gravid. Det kunne vært til stor hjelp for meg og andre i min situasjon å få tidligere seksualundervisning, sier hun.

Les også: Protesterer mot sexy barnetøy

Les mer på DinSide:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer