Lærere i Oslo kan låne billigere

Lærere i Oslo har samme lønn som kollegaer ellers i landet, samtidig som de har vesentlig høyere boligutgifter. Men de kan låne penger til gunstige betingelser fra to kilder.

Publisert

Lærerne er den eneste gruppen i arbeidstakere i Norge som er ansatt i kommunene og mottar lønn fra kommunene, men fører lønnsforhandlinger med Staten og er medlemmer av Statens pensjonskasse.

De fleste kommuner har stadig sine pensjonsmidler i Kommunal Landpensjonskasse (KLP). Rundt 25 kommuner har egne pensjonskasser. Også medlemmene av KLP og de kommunale pensjonskasser kan låne penger til boliglån av kassene.

Siden lærene ikke er medlemmer av de kommunale pensjonskassene, kan de ikke låne i dem. Men det finnes et interessant unntak: Oslo kommunes pensjonskasse yter lån til alle kommuneansatte, også de som ikke er medlemmer av pensjonskassen.

Siden lærerne er kommunalt ansatte, får Oslo-lærere altså låne i kommunens pensjonskasse.

Statens pensjonskasse

Medlemmene av Statens pensjonskasse kan maksimalt låne 350.000 kroner hver til boligformål. Et par hvor begge er statsansatte kan altså låne 700.000 kroner.

Det tilbys bare serielån (lån hvor tilbakebetalingsbeløpet synker med tiden). Løpetiden er inntil 30 år, og det kan innvilges en avdragsfri periode til å begynne med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer