Lærere og sykepleiere truer med streik

Trodde du streikefaren var over?

Publisert
Sist oppdatert

Barnehager, skoler, sykehus og sykehjem kan rammes av streik dersom AFP-ordningen i privat sektor overføres til det offentlige.

Kalkulator: Så mye får du i pensjon

En beregning Kommunenes Landspensjonskasse (KLP) har laget for Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede, Unio, viser at medlemmene vil tape opp mot 50.000 kroner dersom deres AFP-avtale blir en blåkopi av avtalen LO forhandlet fram med NHO.

Fakta om AFP:

 • Avtalefestet pensjon (AFP) er en frivillig tidligpensjonsordning for personer som har fylt 62 år og som arbeider innenfor områder der det er tariffavtaler, og hvor AFP inngår i tariffavtalen. Dagens avtale gjelder fram til 2010.
 • Pensjonen tilsvarer det man ville fått dersom man hadde fortsatt i arbeid fram til 67 år.
 • AFP-mottakere i NHO-LO og YS-området får i tillegg 950 kroner per måned i skattefritt sluttvederlag. Innenfor finansnæringen og NAVO-området er det et skattepliktig tillegg på 1.700 kroner per måned, slik det også er i offentlig sektor.
 • AFP gis ikke i kombinasjon med uførepensjon, etterlattepensjon, rehabiliteringspenger eller attføringspenger fra folketrygden.


 • Kilde: NTB


  Dagens AFP-ordningen vil bli kraftig svekket allerede fra 2010 for store grupper i offentlig sektor, hvis de må godta en lik avtale, skriver VG.

  Kalkulator: Så mye betyr lønnsøkningen for deg

  - Det er ingen tvil om at vi kan få en storstreik hvis arbeidsgiverne forsøker å overføre AFP-resultatet til offentlig sektor. Står de på det, må regjeringen og arbeidsgiverne forberede seg på streik, sier Unio-leder Anders Folkestad til avisen.

  Ifølge Folkestad er det to årsaker til at en blåkopi av avtalen ikke kan godtas. For det første er AFP-tillegget i offentlig sektor skattefritt, men ikke i det offentlige. For det andre har Unios medlemmer brukt mer tid på utdanning enn mange andre, noe som innebærer at svært mange ikke rekker å få full opptjening på 40 år, sier Folkestad.

  Streike for lønnsøkning? Så lenge lønner det seg å streike

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer