Lærere og sykepleiere truer med streik

Trodde du streikefaren var over?

Publisert
Sist oppdatert

Barnehager, skoler, sykehus og sykehjem kan rammes av streik dersom AFP-ordningen i privat sektor overføres til det offentlige.

Kalkulator: Så mye får du i pensjon

En beregning Kommunenes Landspensjonskasse (KLP) har laget for Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede, Unio, viser at medlemmene vil tape opp mot 50.000 kroner dersom deres AFP-avtale blir en blåkopi av avtalen LO forhandlet fram med NHO.

Dagens AFP-ordningen vil bli kraftig svekket allerede fra 2010 for store grupper i offentlig sektor, hvis de må godta en lik avtale, skriver VG.

Kalkulator: Så mye betyr lønnsøkningen for deg

- Det er ingen tvil om at vi kan få en storstreik hvis arbeidsgiverne forsøker å overføre AFP-resultatet til offentlig sektor. Står de på det, må regjeringen og arbeidsgiverne forberede seg på streik, sier Unio-leder Anders Folkestad til avisen.

Ifølge Folkestad er det to årsaker til at en blåkopi av avtalen ikke kan godtas. For det første er AFP-tillegget i offentlig sektor skattefritt, men ikke i det offentlige. For det andre har Unios medlemmer brukt mer tid på utdanning enn mange andre, noe som innebærer at svært mange ikke rekker å få full opptjening på 40 år, sier Folkestad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer