Lager hjerneceller av kyllinger

Påskeeggene kan brukes til mer enn pynt og eggedosis. Nå har norske forskere oppdaget hvordan egg kan produsere nye hjerneceller.

Publisert
Sist oppdatert

Befruktede hønseegg kan være et nytt gjennombrudd i forskningen på stamceller.

Nå mener forskere ved Universitetet i Oslo at eggene kan forvandle stamceller til fungerende hjerneceller.

Dette kan få stor betydning for behandlingen av sykdommer som Parkinsons, som hittil ikke har hatt noen effektiv behandling, skriver avisen Daily Mail.

Blir til nevronerDe norske forskerne plasserte stamceller fra menneskelig beinmarg i skadede kyllingfostere. Kyllingenes egen helings-prosess sørget så for at cellene ble forvandlet til nevroner som likner hjerneceller.

Cellene utviklet også en form som likner på hvordan hjernecellene henger sammen i hjernen.

Kontroversiell forskningStamceller er ikke som andre celler. Stamcellene regnes som "sjefscellene" i kroppen, som utvikler seg til alle slags celler i utviklingen av menneskekroppen.

Disse cellene kan være grunnlaget for fremtidens medisinske teknologi. Men forskningen er sterkt omdiskutert.

De beste cellene blir nemlig hentet fra døde fostre, enten etter mislykkede prøverørsforsøk eller ved kloning. Og til den slags vitenskap er det ikke lett å få verken økonomiske midler eller myndighetenes velsignelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer