Lager kunstig blod av foster

Forskere i Storbritannia planlegger å bli de første i verden til å produsere kunstig blod fra menneskefoster.

Foster kan brukes til å lage kunstige blodceller.  Foto: earthhopenetwork.net
Foster kan brukes til å lage kunstige blodceller. Foto: earthhopenetwork.net Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved hjelp av ett eneste menneskefoster, skal det være mulig å produsere ubegrensede mengder med blod som kan overføres smittefritt til andre mennesker, melder The Independent.

Celler fra foster

Ved hjelp av stamceller fra foster, celler som ennå befinner seg på utviklingsstadiet, og som kan utvikles til forskjellige celletyper, forsøker forskerne å utvikle blodcelletypen O. Denne blodtypen blir regnet som universell og kan dermed overføres til alle mennesker.

Les også: Tjen penger på kroppen din Denne blodtypen er imidlertid sjelden – kun 7% av befolkningen kan regnes som universelle blodgivere, ifølge The Independent. Men ved hjelp av celler fra foster, har en nå mulighet til å produsere blodtypen O i ubegrensede mengder – på grunn av stamcellenes evne til å formere seg i laboratoriet. En kan altså i teorien produsere blod til en hel nasjon ved hjelp av stamceller fra et eneste foster.

Les også: Bekymret for blodfattig sommer

Kunstig blod innen tre år

Forskningsprosjektet som nå pågår i Storbritannia vil bli ledet av professor Marc Turner ved Edinburgh University, som også er direktør ved Scottish National Blood Transfusion Service (SNBTS).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer