Nyhetene i den nye røykeloven sommeren 2017

Lakrispiper lovlig, damping på pub ulovlig

Den nye røykeloven er både strengere og løsere.

ULOVLIG: Vil du dampe e-sigaretter må du holde deg til de samme stedene hvor du kan røyke fra 1. juli. Nå er nemlig damping like strengt regulert som vanlig røyking. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ULOVLIG: Vil du dampe e-sigaretter må du holde deg til de samme stedene hvor du kan røyke fra 1. juli. Nå er nemlig damping like strengt regulert som vanlig røyking. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det har vært kranglet mye om den, men nå har omsider den nye røykeloven blitt banket gjennom for godt.

Og fra 1. juli i år får vi dermed en ny og oppdatert tobakkskadelov, som slipper opp på noen områder, men strammer inn på de aller fleste andre.

Her er de fire viktigste tingene du må vite.

#1: Ulovlig med fine tobakkspakker

Det blir påbudt med såkalte «standardiserte tobakkspakker». Disse skal være grønne, med kun nøktern skrift om hva de inneholder.

Det blir dermed ulovlig med fancy pakker, og all informasjon om smak og innhold; spesielt aktuelt for snuspakker.

Snusprodusenten Swedish Match har ikke overraskende gått hardt ut mot dette, og allerede «snikinnført» de grønne standardpakkene som en protest.

#2: Lovlig med lakrispiper

Det er nå ulovlig å stille ut godteri som likner på tobakksprodukter i norske butikker og kiosker.

Både lakrispiper og sjokoladerøyk er derfor sjeldent å se, og for eksempel finner du lakrispiper bare i tobakksavdelingen på taxfree-en.

Den nye røykeloven opphever dette utstillingsforbudet, og åpner for fritt salg av blant annet lakrispiper til barn. Godteri som i større grad kan forveksles med faktiske tobakksprodukter, som sjokoladerøyk, kan fortsatt nektes utstilling. Men forskriftene skal ikke være helt klare ennå, ifølge Helsedirektoratet.

#3: Ulovlig med damping på offentlig sted

Tidligere har ikke damping, altså bruk av all form for e-sigaretter, vært en del av røykeloven. Det har dermed vært opp til for eksempel eieren av en pub om de ville tillate dampingen.

Nå blir også damping en del av røykeloven.

Dermed blir det ulovlig å dampe i praktisk talt alle lokaler, på alle transportmidler, ved inngangspartier, på skoler og på jobben.

#4: Åpner for, men ikke innfører, e-sigaretter

Selv om damping nå tas inn i regelverkene for røyking, selv om salg av e-sigaretter har fått sitt eget kapittel 6A i loven og selv om helse- og omsorgsminister Bent Høie flere ganger har uttalt seg positivt, starter ikke salget i Norge ennå.

Det er i dag ulovlig å selge nikotinholdig væske for damping i Norge. Og den nye røykeloven alene åpner ikke slusene riktig ennå, forteller Helsedirektoratets kommunikasjonsavdeling til Dinside.

Først i 2018 vil alt være klart for å få dampen inn i norske butikker, ifølge direktoratet. Men det ligger an til å bli i begrensede former, blant annet for å hindre at barn og ungdom lokkes til den elektroniske nikotinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer