Lakrispiper uten 18-årsgrense og lovlige e-sigaretter

Nytt tobakksdirektiv kan få store konsekvenser.

INNESTENGT: I dag finner du bare lakrispiper innenfor 18-årsgrenseområdet på taxfree-en. Med de nye reglene blir det frislipp. Foto: KIRSTI ØSTVANG
INNESTENGT: I dag finner du bare lakrispiper innenfor 18-årsgrenseområdet på taxfree-en. Med de nye reglene blir det frislipp. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge må snart følge EUs tobakksdirektiv, og det blir dermed flere endringer i dagens regler.

- Direktivet har som mål å gjøre tobakk mindre tiltrekkende på unge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemeding.

Men direktivet kan også få konsekvenser som utvider hva nordmenn får lov til i dag.

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt ut forslag til en rekke endringer av dagens regler på høring, og med flertall i Stortinget er det trolig bare papirarbeid som gjenstår før forslagene blir gjennomført.

LES OGSÅ: Hvor mye billigere er snus i Sverige?

Lakrispiper til barn

For å ta det minst alvorlige først: Det ligger an til frislipp av lakrispiper.

Høringen foreslår å unnlate «godteri som ligner på tobakksprodukter» fra forbudet mot å stille ut tobakksprodukter, og å fjerne 18-årsgrensen fra dem. I praksis gjelder det for eksempel lakrispipene mange kjenner best fra taxfree-en, men det virker også å kunne gjelde for sjokoladerøyken man nå er skånet for her til lands.

- Jeg tror den viktigste endringen er at 18-årsgrensen oppheves. Det er nok noen som har fått litt sjokk når de blir spurt om å fremvise legitimasjon for å handle lakris, sier Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, i en pressemelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer