Salma best i undersøkelse

Lakseprodusenter får kritikk

Lakseprodusenter får kritikk for manglende fokus på bærekraftig fôr. Salma er best i klassen - men heller ikke de er helt i mål, mener Framtiden i våre hender.

HVILKEN VELGER DU? Fremtiden i våre hender har kartlagt 15 lakseprodusenter som selges i norske butikker, med fokus på bærekraftig produksjon. Salma utpekes som best, men det er ingen som får full score. Fremtiden anbefaler at forbrukere bør velge fisk fra de oppdretterne som gjør mest for å redusere soyaforbruket og fase inn alternative fôr - og å gi selskapene beskjed om at de vil ha laks som har spist bærekraftig fôr, for eksempel på Facebook. Foto: Kristin Sørdal
HVILKEN VELGER DU? Fremtiden i våre hender har kartlagt 15 lakseprodusenter som selges i norske butikker, med fokus på bærekraftig produksjon. Salma utpekes som best, men det er ingen som får full score. Fremtiden anbefaler at forbrukere bør velge fisk fra de oppdretterne som gjør mest for å redusere soyaforbruket og fase inn alternative fôr - og å gi selskapene beskjed om at de vil ha laks som har spist bærekraftig fôr, for eksempel på Facebook. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Dagbladet har tidligere fortalt hvordan brasilianske selskaper som leverer soyaproteinkonsentrat til norske fiskefôrgiganter knyttes til grov kriminalitet:

Det handler blant annet om slaveliknende arbeidsforhold, voldelige konflikter om landområder, ulovlig avskoging, bruk av ulovlige sprøytemidler, soya dyrket på urfolksterritorier og landområder gitt til jordløse.

Og soya fra Brasil blandes altså i fiskefôr - og serveres oppdrettsfisken - som du og jeg spiser til middag her hjemme i Norge.

Både bransjen selv og miljøvernorganisasjonen Framtiden i våre hender påpeker problemer ved soya i fiskefor, og Framtiden i våre hender (Fremtiden) peker på at dette er lite bærekraftig:

Brasiliansk soyaproduksjon bidrar til helsefarlig bruk av sprøytemidler og landkonflikt med småbønder, lokalsamfunn og urfolk, og at verdifull skog forsvinner.

15 merker under lupen

Framtida har gjort en undersøkelse av hvordan norske laksemerker forholder seg til soyaproblematikken.

De har kontaktet åtte selskaper som leverer til sammen 15 merker du kan støte på i butikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer