Lama-medisin kan behandle Altzheimers

Antistoffer fra lama kan være nøkkelen til nye metoder for å behandle en rekke alvorlige sykdommer, tror kanadiske og belgiske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Dyrene produserer antistoffer selskapet og forskerne bak arbeidet sier kan brukes til å behandle sykdommer som Alzheimer.

De sier antistoffene dyrene produserer er mindre og mer stabile enn menneskers antistoffer, og kanskje kan utvikles til å bli en billigere og mer effektiv behandling enn tilbud tilgjengelige i dag.

Men eksperter advarer mot høye forhåpninger og sier forskningen er på et veldig tidlig stadie.

Forskningen gjøres i samarbeid mellom Canadas nasjonale forskningsinstitutt og det belgiske selskapet Ablynx.

Antistoffer er komplekse proteinmolekyler som angriper fremmede stoffer i kroppen.

Forskerne sier dyr i lama-familien produserer mye enklere antistoffer enn mennesker. Fordi dyrenes antistoffer er så enkelt konstruert er det lettere å ta ut en liten del og bruke den i behandling, sier forskerne ifølge BBC News.

Forskerne sier antistoffenes størrelse - over ti ganger mindre enn menneskelige antistoffer - betyr at de er bedre til å trenge gjennom vev.

I tillegg er de mer stabile enn menneskelige antistoffer fordi de er utviklet i dyr som er eksponert for ekstremt krevende omgivelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.