Lammet av kulden

Været kan påvirke helsen din mer enn du tror.

Gråvær reduserer tilgangen på D-vitaminer.  Foto: Colourbox.com
Gråvær reduserer tilgangen på D-vitaminer. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tror du at værsyke er noe tull? Noe nordlendingene lirer av seg etter en sommer med kun to godværsdager. Tro om igjen. Her er hvordan forskerne mener været påvirker vår fysiske og mentale helse.

Regnvær:

Gjør slankingen vanskeligere: Uvær gjør det vanskeligere å ta av seg noen kilo. Og det er ikke fordi du sitter i godstolen og trøstespiser mens du venter på sola, men fordi ruskevær gjør at tilgangen på vitamin D er lavere.

Undersøkelser utført ved Aberdeen University viste at overvektige mennesker hadde lavere nivåer av D-vitamin. Mengden av D-vitamin i blodet påvirker hormonet leptin, som forteller hjernen at man er mett. De overvektige produserte en tiendedel mindre D-vitamin enn det de med gjennomsnittlig vekt gjorde.

Vondt i arrene: Mange hevder at det gjør vondt i gamle arr under styggevær. Tennisstjerna Monica Seles, som ble stukket i ryggen under en turnering i Tyskland, fortalte i et intervju at det begynte å krible i arret hennes hver gang det regnet.

- En mulig årsak til dette kan være et raskt fallende atmosfærisk trykk som signaliserer at tordenvær er på vei, sier Dr Adam Carey, konsulent i British Olympic Association.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer