Lån i himmelen

Myndighetene har gitt konsesjon til den kristne banken Verdibanken. Også ikke-kristne er velkomne som kunder i banken, som åpner i første kvartal neste år.

Publisert
Sist oppdatert

Bak Verdibanken står en rekke kristne organisasjoner i såkalte "karismatiske miljøer". Her er det tydeligvis mange investeringskroner å hente.

Før jul skal en emisjon være i gjennomført og 85 millioner i startkapital være på plass. Rykter forteller at 50 millioner allerede er i boks.

Lån i himmelen

Til de svake

Den nye banken skal drive vanlig bankvirksomhet med innskudd, lån og garantier. Den vil ikke "ensidig legge opp til å være prisledende, men vil gjennom en kombinasjon av et konkurransedyktig prisnivå, høy servicegrad og et godt raffinert produktspekter totalt sett tilby kundene gode betingelser ".

Tilbudene skal ha en "klar verdiprofil og kristen forankring". Ifølge bankens interimstyre betyr det at tidligere rusmisbrukere og andre med fortid som gjør dem lite kredittverdige, vil kunne få lån i banken.

Et eget verdifond på 850.000 kroner vil settes av til dette. Fondet vil øke til minimum 1 prosent av bankens årlige overskudd.

Etiske formål

Forutsetningen er selvsagt at lånesøkerne har orden i privatøkonomien i dag. Fast jobb og ordnede sosiale forhold er altså nødvendig. Anbefaling fra kundens menighet vil også være aktuelt.

Finansiering av bolig og annen fast eiendom vil bli prioritert. I tillegg vil banken satse på "oppføring av kirke- eller menighetsbygg".

Verdiprofilen betyr forbud mot pengeplassering i skjenkevirksomhet, tobakks- og pornoindustri samt andre "umoralske" bransjer. Utlån til virksomhet i regi av kristne organisasjoner og kirkesamfunn vil ellers bli prioritert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer