Lån med 100 års løpetid

Våre skandinaviske naboer kan ta opp lån med løpetid på hele 100 år. Kan vi også det?

Publisert
Sist oppdatert

Tornerose sov i 100 år, før hun våknet. Kan lånet ditt gjøre det samme?

I Danmark er det i alle fall mulig.

Fleksible lån

- Vi holder på å innføre et nytt finansierings-system. Det gamle systemet, realkreditt-systemet, var basert på at man lånte til boligen gjennom såkalte realkredittforeninger, og altså ikke i bankene, slik man gjør i Norge, forklarer økonomisk konsulent i Finansrådet, Morten Frederiksen, og legger til:

Ville du tatt opp lån med 100 års løpetid? Bildeillustrasjon: Per Ervland.
Ville du tatt opp lån med 100 års løpetid? Bildeillustrasjon: Per Ervland. Vis mer

- Det nye systemet heter Særligt Dækkede Obligationer, eller SDO i daglig tale, og disse
lånene kan også tas opp andre steder enn i realkredittforeningene (for eksempel banker, red.anm.). Man har erkjent at det er behov for et nytt system, slik de har det i for eksempel Sverige og Irland, der man ikke har begrensninger på avdragsfrihet og løpetid, sier han.

Ifølge Frederiksen blir det dermed mulig å ta opp lån som man ikke betaler avdrag på i 100 år.

- Det er i alle fall en teoretisk mulighet, selv om jeg ikke nødvendigvis tror at man i realiteten vil ta opp lån med så lang løpetid. Men de nye lånene gir en mye mer fleksibel måte å skru sammen finansiering på, og det vil også være mulig å foreta en mye mer omfattende produktutvikling, fremhever Frederiksen.

Når innføres SDO-systemet?

- Lovforslaget er lagt frem for Folketinget den 28. mars, og det er forventet at det vil bli ferdigbehandlet før sommeren, slik at den nye loven trer i kraft 1. juli 2007, sier Finansrådets økonomiske konsulent.

Blant partiene i Folketinget skal det være et flertall for den nye loven, slik at det bare er den formelle prosessen som gjenstår.

Er det noen potensielle ulemper ved det nye finansieringssystemet?

- Realkredittselskapene tror at lånene kan bli dyrere, og at vi kan få et A- og B-lag av lånetakere (fordi prisingen vil være mer individuell, red. anm.), men det tror vi ikke. Det eksisterende systemet vil også fortsette, vi vil bare få nye muligheter i tillegg, avslutter Morten Frederiksen.

Får du Tornerose-lån i Norge?

Tornerose-lån

Lån med 100 års løpetid er... (Avsluttet)
Genialt(49%) 1320
Skummelt(42%) 1123
Vet ikke(9%) 239
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selv om det ikke akkurat er markedsført at man kan få 100 års-lån her i kongeriket, er det ikke sikkert at det er umulig - i alle fall ikke om du er en av bankens stjernekunder.

- Vi har i utgangspunktet maksimalt 30 års løpetid på et normalt låneprodukt. Men er du en god kunde, kan du avtale deg til det meste, og blant annet velge avdragsfrihet for ti år av gangen. Samme mulighet har du reelt med vårt boligkredittprodukt, der du kan være din egen banksjef, forteller Rune Sjøhelle, assisterende informasjonssjef i Nordea.

Men er dette produkter som er tilgjengelige for alle?

- Vi har krav om at man kun har lån innen 75 prosent av boligens verdi, og at man ellers har en ryddig økonomi, sier Sjøhelle, og legger til:

- Men tanken er altså at man skal kunne reforhandle om avdragsfriheten, men økonomien din vil da bli vurdert igjen og igjen, med ti års mellomrom, avslutter han.

Ser hva som skjer

Hos oss kan du få opp boliglån med opp mot 40 års løpetid, og opp mot 20 års avdragsfrihet, sier informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Anderson.

Noe 100 års-lån får man altså ikke hos dere?

- Nei, men vi er klar over tendensen i utlandet, og følger med på hva som skjer, men foreløpig er det altså ikke et alternativ her, avslutter Anderson.

Mulig for de beste

- Lengden på vårt ordinære boliglån er 25 år, men velger man et såkalt rammelån, der man selv administrerer nedbetalingene innen noen gitte rammer, er dette i utgangspunktet ikke tidsbegrenset, sier Bjørn Langli, kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank.

- Vi ser at tendensen går i retning av lån med lenger løpetid, og fordi vi har gode erfaringer med vårt rammelån, har vi også økt mulighetene for å få det, fra innen 70 prosent av boligens verdi, til innen 80 prosent. Men for å få slike lån, er det en forutsetning av man har ryddig økonomi, avslutter han.

Uansett: Hvordan tilstanden er for Tornerose (eller lånet ditt) etter 100 år i dvale, er vanskelig å spå om. Men er du interessert i å lese mer om eventuelle ulemper for lån med lang løpetid, kan du gjøre det i artiklene under:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer