Under rentemøtet i mai 2020 delte Norges Bank sin beslutning om å sette ned renta ytterligere 0,25 prosentpoeng, slik at styringsrenta nå er på rekordlave 0 prosent.
Sammen med rentebeslutningen publiserte også Norges Bank Pengepolitisk rapport, spekket med stupende grafer innenfor flere samfunnsøkonomiske forhold.

Spår rekordlave boligrenter
Varig lav rente
Sentralbanken signaliserer at renta blir værende på dette nivået ei god stund framover. Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier til NRK at han tror null-renta beholdes ut 2023.
Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved BI er enig med Jullum:
- Det mest sannsynlige er at dagens styringsrente på 0 varer lenge, i tråd med prognosene fra Norges Bank. En enda mer ekspansiv pengepolitikk i form av negativ styringsrente kan ikke utelukkes, og det er lite sannsynlig at styringsrenten øker på svært lenge, sier Hveem til Dinside.
Likevel bør lånekundene ta høyde for at ting kan forandre seg, også at lånerenta kan øke igjen, samt at egen inntekt kan svikte, ifølge ham.

Setter ned boliglånsrenta
Lavere rente over hele linja
Så, hva betyr dette rentekuttet for deg?
- For de med høyt boliglån, vil rentekuttet være en god nyhet. Det betyr lavere månedlige kostnader, og de første bankene har allerede begynt å sette ned rentene, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank til Dinside.
- Dessverre betyr rentekuttet også stort sett at renta settes ned på konto i tillegg. Så for de som har penger på sparekonto, vil de merke at de får enda lavere renter på pengene sine, legger hun til.
Elisabeth Realfsen i Finansportalen oppfordrer alle som fremdeles ikke har opplevd at banken har satt ned boliglånsrenta om å ta kontakte og be om en forklaring på dette.

Ikke alle får samme, lave rente
Prisøkning på forbruksvarer
Varer og tjenester vil gjerne bli dyrere framover på grunn av den svake kronekursen, og dette vil norske forbrukere erfare når de skal kjøpe klær, mat, biler og annet.
Men, det er ikke bare folk flest som vil få lavere lånekostnader:
- Bedrifter med høye lån får mer penger til å bruke på drift i stedet for å betale på lån, noe som er med på å trygge arbeidsplassene våre og kan bidra til å reduserer muligheten for at arbeidsledigheten fester seg på det høye nivået den er nå, sier Tvetenstrand.
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB oppsummerer rentekuttet overfor VG som en dårlig nyhet:
- Det er ingen grunn til å juble for at renta går ned. Dette betyr at det ikke går bra med norsk økonomi, og et grep for å forsøke holde hjulene i gang. Så, dette er ingen god nyhet for norsk økonomi, sier Sandmæl.
