Lån til 49 prosent - noen dyrere?

RENTEFEST? Selv med rekordlave renter i landet pepres vi med reklame for lån uten sikkerhet. Faller du for fristelsen risikerer du å betale ti ganger mer enn du ville gjort på et tilsvarende boliglån.

Publisert
Sist oppdatert

Lån til 49 prosent - noen dyrere?

  1. Se de dyre betingelsene


De mest aggressive annonsørene av usikrede lån lar seg ikke dupere av at bankene tilbyr boliglån til 3 - 4 prosent. Ikke mindre enn 49 prosent per år lyder den hittil høyeste noterte prisen på forbrukslån.

Kredittselskapenes ågerrenter
SelskapNominell årlig renteEffektiv rente lån 10.000 kronerEffektiv rente lån 20.000 kroner
Cresco*20,4031,6426,68
GE Capital15,9549,2232,57
ACCbank/Citibank16,8047,5731,89
Forutsatt ett års nedbetalingstid *Crescos Accesskort


I beregningene har vi brukt DinSides effektiv rentekalkulator , og kryssjekket tallene mot kredittselskapenes egne kalkulatorer. Det ga interessante resultater.

18,4 - et pent tall

Har du noengang benyttet deg av usikret forbrukslån? (Avsluttet)
Nei - Aldri(44%) 339
Ja - flere ganger(39%) 303
Ja - en gang(17%) 136
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Verken ACCbank/Citibanks eller GE Capitals kalkulatorer opplyser om effektiv rente på lånesummen du taster inn. Unntaket er hvis du også søker om et usikret lån på 75.000 kroner over henholdsvis tolv og ti år. Er du blant de sistnevnte, får du ditt svar i nederste rubrikken i kalkulatoren. Hos begge tilbyderne er rentesatsen på 18,4 prosent.

Vil du vite den effektive renten på lånet du faktisk har tenkt å søke om, må du finne svaret andre steder. Det er svært sannsynlig at den effektive renten blir langt høyere. De færreste vil vurdere å ta opp lån på så mye som 75.000 kroner til nominelle renter som nærmer seg 20-tallet.

Det blir imidlertid penere tall jo større lånebeløpet er, ettersom begge opererer med både etablerings- og månedsgebyrer.

ACC-bank slurver med tallene

Terminbeløpet får du vite i alle kalkulatorene, og hos to av tre stemmer resultatene med hva du faktisk får av utgifter ved lånet. Unntaket er ACC-bank, som beleilig nok har glemt å ta med termingebyret på 50 kroner måneden i den månedlige summen.

Lovlig?


Forbrukerombudet har ansvaret for forvaltningen av kredittkjøpsloven og markedsføring etter finansavtaleloven. Begge lovene stiller krav til informasjon om effektiv rente ved opptak av kreditt.
Førstekonsulent Jan Berg hos Forbrukerombudet vil ikke kommentere den enkelte kalkulator, men gir følgende uttalelse på generelt grunnlag:

- Kalkulatorer som er et ledd i markedsføringen av kreditt og som tilrettelegger for at kunden skal kunne beregne kostnader ved låneopptak, bør opplyse om effektiv rente ved den summen kunden velger. At en slik kalkulator bare opplyser om månedlige betalinger er ikke tilstrekkelig for å tilfredsstille kravene til informasjon som lovgivningen stiller, sier Berg.

ACCbank/Citibank har foreløpig ikke kommentert hvordan deres kalkulator regner, og hva de selv synes om at kalkulatoren ikke opplyser om effektiv rente. Når vi får tilbakemelding blir artikkelen oppdatert - følg med!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer