Lån til aksjer - kun for rikinger?

Har du ikke penger til sparing? Kanskje du likevel kan kaste deg på aksjebølgen. Vi har sett på mulighetene for å forlenge boliglånet og investere pengene.

Lån til aksjer - kun for rikinger?
Publisert

Mange norske banker tilbyr etter hvert kundene sine å forlenge betalingene på boliglån. Heretter anbefaler de kundene å investere pengene i aksjefond. Meningen er naturligvis at du skal tjene penger på trikset.

DinSide har sett på om ideen virkelig er anbefalelsesverdig.

Slik gjør du!

Ønsker du å investere pengene dine i fond fremfor å betale raskt ned på gjelden din, må du i første omgang få banken med på ideen. Rett nok tilbyr de dette produktet, men alle kan likevel ikke forvente å få lov til å forlenge lånene sine.

Poenget er at du, ved å redusere de månedlige avdragene på lånet ditt, sitter igjen med en pengepose. Denne pengeposen kan du da investere, og forhåpentligvis få en bra avkastning. Les mer om ulike investeringsalternativer her.

Gevinst: En halv million kroner

Ved å forlenge boliglånet ditt (som er på 1 million kroner) fra 20 til 25 års løpetid, får du hver måned frigitt om lag 630 kroner. Disse pengene investerer du i et aksjefond som gir en årlig avkastning på 10 prosent. Etter 25 år, eier du aksjefond til en verdi av 840.000 kroner.

Men lånet ditt blir også dyrere. Ved å forlenge løpetiden på lånet ditt har du etter 25 år betalt 2.400.000 kroner i renter og avdrag. Hvis lånet hadde løpt i 20 år, hadde du til slutt betalt 2.070.000 kroner i renter og avdrag. Dette betyr at du betaler 330.000 kroner for å forlenge løpetiden med fem år. Trekker du dette fra verdien på aksjefondet ditt, har du samlet hatt en gevinst på 510.000 kroner.

Eksemplet viser, i alle fall teoretisk sett, at sparing er et bra alternativ til å betale gjelden din raskt.

Det er naturligvis viktig å merke seg, at forutsetningene ovenfor kan endre seg. Lånerenten og aksjefondsavkastningen kan endre seg i både positiv og negativ retning.

Hvem får låne til fondsparing?

I følge Steinar Bjørke, konsernansvarlig for konsept- og produktutvikling i Fokus Bank, har banken i utgangspunktet et konservativt syn på saken.

- Dette betyr ikke at vi ikke tilbyr produktet, men vi krever at kunden har god økonomi og evne til å tenke langsiktig når det gjelder sparing. Dessuten tilbyr vi bare produktet til kunder som ikke har lån som overskrider 60 prosent av boligens verdi, sier Steinar Bjørke.

Steinar Bjørke ser for seg at produktet etter hvert vil bli mer og mer utbredt.

- Fokus Bank jobber aktivt med å utvikle produktet, og på et senere tidspunkt vil vi komme med en standardisert pakke, sier Bjørke.

Gjensidige NOR har også produktet under vurdering, men har ennå ikke besluttet tidspunktet for lansering, sier informasjonssjef Kirsten Birkeland i Gjensidige NOR.

- Likevel er det allerede nå mulig for banken vår å snekre sammen produktet for spesielt interesserte kunder, sier Birkeland.

Risikoen

Velger du å forlenge løpetiden på boliglånet ditt og deretter investere overskytende penger i aksjefond, løper du naturligvis en viss risiko. I bunn og grunn er dette jo som å oppta lån for å investere. Et lån utgjør i seg selv en risiko, og denne risikoen økes naturligvis når du i tillegg investerer de lånte pengene.

Moralen må være å se nøye på privatøkonomien sin før man tar stilling til om dette er bra alternativ. Har man lån under 60 prosents grensen, stabil inntekt og lang investeringshorisont har man høyst sannsynlig en privatøkonomisk situasjon som gjør at man tåler å låne til investering. Kommer man samtidig frem til at risikoen ikke er overveldende, er det en god sjanse for at ”lån til aksjefond” kan gi en bra gevinst.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer