Låne penger? Nå skal det bli enklere å forstå vilkårene

Bankene må gi deg all informasjon du trenger i et kort og tydelig skjema.

TYDELIG INFO: Ved hjelp av ett felles skjema fra bankene, skal det bli enklere å forstå informasjonen om lånet du tar opp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TYDELIG INFO: Ved hjelp av ett felles skjema fra bankene, skal det bli enklere å forstå informasjonen om lånet du tar opp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å lese vilkår når du skal låne penger er ikke spesielt morsomt, og ofte heller ikke så enkelt. Den viktigste informasjonen kan være godt gjemt, gjerne med liten skrift.

Det skal det bli slutt på, ifølge Forbrukerombudet.

Nå skal du finne denne informasjonen i ett skjema.

LES OGSÅ: Klage på regningen? Her er dine rettigheter

Alt på ett skjema

Allerede i 2010 ble bankene pålagt å gi forbrukerne nøkkelopplysninger om kredittavtaler i form av et standardisert skjema, som skal ligge sammen med låneavtalen.

Slik skal forbrukerne få oversikt over hva som faktisk skal tilbakebetales, som totalbeløp, avdrag og eventuelle gebyr, når du søker om lån.

- Låneavtaler kan ofte oppfattes som lange og kompliserte for forbrukerne. Skjemaet med nøkkelinformasjon skal gjøre det enklere å sette seg inn i avtalen, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Men da Forbrukerombudet sjekket hvordan bankene fylte ut dette skjemaet, viste det seg at praksis varierte stort. Derfor har Forbrukerombudet, i samarbeid med Finans Norge og Finansforetakenes forening, utarbeidet en rettledning til bankene om hvordan de skal fylle ut skjemaet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer