Lånekassen har billigst forbrukslån

Du må betale dobbelt tilbake om du utsetter et avdrag på studielånet. Men det hjelper at det er om 20 år.

Billig forbrukslån:  En betalingsutsettelse i Lånekassen løper med samme rente som lånet forøvrig, som antakelig er det billigste lånet du har. Foto: Per Ervland
Billig forbrukslån: En betalingsutsettelse i Lånekassen løper med samme rente som lånet forøvrig, som antakelig er det billigste lånet du har. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du utsetter neste avdrag på lånet ditt i Lånekassen, får du ikke høyere terminbeløp etterpå. I stedet forlenges nedbetalingstiden.

Når du utsetter - eller hopper over - én termin, får du generelt to terminer mer å betale i andre enden (om det er rundt 20 år igjen av nedbetalingstiden).

Dette høres ut som en dårlig deal, men tjue år er lang tid.

Pengeverdien om 20 år

Lånekassen har en kalkulator hvor du kan beregne effekten av å hoppe over en termin. Vi har som et eksempel lagt inn et lån på 300.000 kroner, hvor nedbetalingen begynner i februar.

Vi hopper over den første terminen, og får to terminer lengre tilbakebetalingstid. I løpende kroner blir "straffen" for utsettelsen høy, som vi ser i tabellen under. Vi slipper å betale 5.421 kroner idag, men må betale tilbake 11.001 kroner mer om ca. tjue år.

Tjue år er lenge. Pengeverdien vil synke. Vi har et veldig god pekepinn for hvor raskt den synker, i og med at Norges Bank har en instruks om å forsøke å holde inflasjonen på 2,5% pr. år.

Det vil si at det som koster 100 kroner i år skal koste 102,50 kroner om ett år, 105,06 kroner om to år, 107,69 kroner om tre år o.s.v.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer